Talo Ahonlaidalla: Muutoksia suunnitelmiin

tiistai 7. elokuuta 2012

Muutoksia suunnitelmiin

Aina ei kaikki mene niin kuin on suunniteltu ja silloin on vain osattava ottaa uusi suunta. Pitkän pohdinnan tuloksena päätimme, että emme alakaan kunnostamaan ostamastamme vanhasta hirsitalosta meille kotia, vaan teemme vastaavan uuden talon. Vanhan talon purkamisen edetessä hirret ovat osoittautuneet todella huonokuntoisiksi. Osa hirsistä on aivan lahoja ja osaa ovat tupajumit päässeet vahingoittamaan. Lähes kolmasosa hirsistä täytyisi vaihtaa eli meidän olisi etsittävä yli 500 metriä vanhaa hyväkuntoista korvaushirttä. Toki tiesimme talon ostaessamme, että ainakin alimmat hirret täytyy vaihtaa, mutta näin laajat vauriot tulivat yllätyksenä. Näiden yllätysten takia vanhan talon kunnostamisessa olisi niin kova työ ja se veisi niin paljon aikaa, että emme valitettavasti pysty siihen hommaan ryhtymään. 
Laitetaan nyt yksi kauniinpikin kuva. Talon seinustalla kasvaa hieno tillipioni.


  Suunnitteilla on nyt sitten ulkoa vanhan talomme näköinen, hieman lyhyempi,  hirsitalo uudesta käsinveistetystä puusta. Vanhan talon toki puramme loppuun ja siitä saamme muun muassa hienot perustuskivet ja osan lattialankuista uuteen taloon. Vanhan talon hyväkuntoisista hirsistä rakennamme ulkorakennuksen. Haikein mielin jätän hyvästit vanhan talon tunnelmalle ja haavailemilleni vanhan tyylisille tapeteille. Uuden talon komeita hirsiseiniä emme halua piilottaa tapetin alle. Toivottavasti saamme luotua uuteen taloomme edes ripauksen vanhan pohjalaistalon tunnelmaa.

Tällä hetkellä suunnittelemme uuden talon pohjapiirustuksia yhdessä rakennusfirman kanssa. Meillä olikin pohjaratkaisuista aika selvä kuva, joten sisäpiirustuksissa ei kovin kauaa mene. Julkisivupiirustuksia täytyy hioa vähän kauemmin. Hirret veistetään ensi talvena. Rakennusluvissa ja muissa paperihommissa taitaa mennä sen verran aikaa, että perustusten teko jää luultaasti ensi keväälle. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin hirsikehikon pystytyksen vuoro on sitten kesällä, luultavasti heinäkuussa. 

Tonttikaupat tehtiin reilu kuukausi sitten. Täytyykin laittaa tontista kuvia heti, kun sellaisia käyn räpsimässä. Ihanaa, kun asiat etenevät ja selkiytyvät, vaikkakin vähän eri tavalla, kuin olimme suunnitelleet. Olo on kuitenkin huojentunut, koska olemme joka tapauksessa jo vähän lähempänä omaa kotia. :)

  

12 kommenttia:

 1. Vau, aikamoinen urakka teillä edessä! Mielenkiinnolla seurailen jos meinaat siitä blogissa valottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä tässä uudessa talossakin ihan hommaa riittää. Ja kun tuo vanha talo olisi tosiaan purettava ensin maan tasalle, että saadaan siitä ne perustuskivet sun muut uutta varten. Kiva, kun jäät projektiamme seurailemaan! Laittelen tänne blogiin siitä varmasti päivitystä :)

   Poista
 2. Voi harmi! Kuvat olivat aika surullisia. Mutta onnea ryhtyessänne toiseen hirmuiseen urakkaan..ja tillipionin voit siirtää uudelle tontille vaikka se siitä nokkintuisikin.Uutene lukijana mukana.kay vastavierailulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Bikke ja kiva, kun liityit lukijaksi :) Täytyy tulla vierailulle!

   Poista
 3. Voi harmitus, mutta tosissaan uudessakin paljon hommaa riittää, onnea paljon projektiin. Varmaan säilytättekin nuo kauniit ikkunat johonkin.. Ihana seurata projektia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hommaa piisaa, varsinkin, kun itse yritetään tehdä mahdollisimman paljon. Kyllä olisi tarkoitus vanhoja ikkunoitakin johonkin käyttää. Hukkaan ei ainakaan heitetä!

   Poista
 4. Voi että, varmasti harmittavaa ollut muuttaa suunnitelmia. Mutta toisaalta hyvä tuossa vaiheessa! Ja kun ajattelee, millä hinnalla talon ostitte niin aika aarreaitta siinä on materiaalia, vaikka purkuhommaa onkin. Tsemppiä raksaurakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä Veera! Onneksi tosiaan talo ei ollut hinnalla pilattu, muuten kyllä harmittaisi enemmänkin. Odotan kovasti, että mies saisi ennen talvea talon purettua ja olisi taas välillä kotonakin ennen ensi keväänä alkavaa varsinaista rakennusurakkaa. :)

   Poista
 5. Tulin vastavierailulle.:)
  Harmillista tuo suunnitelmien muutos, mutta varmasti uudestakin kodistanne tulee ihana. Uudessa on aina se hyvä puoli, että kaikki toimii..Vanhassa tietysti se oma tunnelmansa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, kun tulit vierailulle Christina! :) Eiköhän siitä uudestakin tosiaan ihana tule! Malttamattomana vain odotan, että päästäisiin jo rakennushommiin ja saataisiin jotakin konkreettista aikaiseksi. Nyt vain puretaan ja puretaan... :)

   Poista
 6. Heippa Maria,
  Huhuh noita kuvia, enpä olisi itsekään tuohon lähtenyt. Meillä oli ihan myös lähellä vanhan talon osto ja kunnostus ennen uuden rakentamista, mutta nyt en kadu yhtään...kyllä uudessa on kiva asua, kun tietää että joka nurkka on kunnossa. Vanhan tunnelmaa saa onneksi tehtyä uuteenkin!
  Olen onnellinen teidän projektin puolesta ja toivotan kaikkea menestystä siihen...hienolta näyttää teidän julkisivukuvat! :)
  <3 Miia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miia kannustavasta kommentista! :) Näinhän se on, että uuteenkin taloon saa sitä vanhaa tunnelmaa. Kunhan vain pääsisi jo kotia laittamaan sisältä ja sisustamaan :)

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...