Talo Ahonlaidalla: Matot mietinnässä

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Matot mietinnässä

Mattoasiat ovat olleet kovasti mietinnässä viime aikoina. Meillä on ollut pari 
vuotta olohuoneen lattialla monessa postauksessa näkynyt suuri nukkamatto. 
Se on ihanan pehmoinen ja mukava takapuolen alla, kun sen päällä päivät pitkät 
leikitään. Mutta eihän tuo nukkamatto tyylillisesti minua oikein miellytä. Nyt 
vanhempani toivatkin meille äitini kauan sitten kutomat ja pitkään käytössä 
olleet valkoiset räsymatot, ja ne sopivat minusta paljon paremmin tyyliimme. Viime aikoina olemme miettineet myös tulevan talomme mattoja. Sinne 
haluaisimme myös räsymatot; sellaiset perinteiset pitkät ja kapeat. Minulla 
vain on sen verran suppea värimieltymys, että hetken saa hakea sopivan värisiä 
mattoja. Toiveena olisi siis löytää melko hempeitä, mahdollisesti pastellisävyisiä 
mattoja. Valkoinen, harmaa ja beige ovat toki myös sallittuja värejä. Vanhat 
räsymatot ovat yleensä aika riemunkirjavia, joten ne eivät tule kysymykseen.Aiemmin en ole löytänyt nettikaupoista oikein mitään mattoja edes sinne päin.
Nyt kuitenkin bongasin Ellokselta useampia varteenotettavia räsymattoja. Vaaleanpunasävyinen Björkö-matto on väriltään sellainen, jota voisin jopa
melkein harkita. Toinen vähän neutraalimpi vaihtoehto on Viola-matto. 
Sen voin hyvinkin kuvitella vaaleille, leveille,  lattialankuillemme. :)

Björkö-räsymatto ja Viola-räsymatto. Kuvat Ellos.

Yksi vaihtoehto on tietenkin teettää matot juuri sopivan värisistä kuteista. 
Mahtaa vain olla aika hintavaa puuhaa. Tai niin ainakin luulisin sen paremmin
asiaan perehtymättä. Meillä on suvussa kyllä kangaspuutkin olemassa, joten 
periaatteessa matot voisi kutoa itsekin. Voisi olla ihan mukavaa hommaa. Tosin 
ajatuskin koko talon mattojen kutomisesta itse hirvittää. Ehkä siinä olisi kuitenkin
vähän liikaa hommaa, kun tuo loimien luominenkin on minulle aivan hepreaa. 
Minun pitäisi varmaan opetella sitä, ettei kaikkea mahdollista tarvitse tehdä itse. ;)

Luulenpa, että uusia mattoja ostamme vasta sitten, kun olemme jo muuttaneet
ja sisustuksen väritys on muuten kutakuinkin selvillä. Toki, jos täydellinen 
räsymatto tulee vastaan, niin en varmaan epäröi tehdä kauppoja jo aiemmin.  


Postaustahti on taas välillä vähän  hidasta, mutta eihän anneta sen häiritä. 
Mukava, kun pysytte silti kuulolla! :)12 kommenttia:

 1. Mä tosissani haluaisin mennä johonkin matonkutomispaikkaan, jossa autettais alkuun. Tosin mun käyminen siellä olis niin sairaalloisen hidasta/harvinaista, että ehkä ne potkaisis mut pellolle sieltä varaamasta niitä kangaspuita. Eläkkeellä sitte. Tai omat kangaspuut (minne?!)! Ja naapurista joku muori vähän neuvomaan alkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, parastahan se olisi, jos voisi omassa kodissa niitä mattoja kutoa. Ei munkaan tulis kyllä lähdettyä niitä muualle kutomaan. Meillä yläkertaan mahtuisi kangaspuut mainiosti, mutta enpä tiedä, jaksanko hommaan ryhtyä.

   Poista
 2. Minä kudon nyt meille toista mattoparia. Ensimmäisen räsymattoparin kudoin (tai siis pikku pätkän :D) kun odotin toiseksi nuorimmaista. Niin kauan paukuttelin menenään kuin maha antoi periksi, sitten oli pakko luovuttaa työn loppuun saattaminen anopille. Sain puolimsttoa kudottua, matot ovat n. 2,8m pitkiä. Viime syksynä sitten tuli intoa, että pitäisi saada uutta sävyä lattiaan ja niinhän minä taas aloitin. Kudoin milloin ehdin ja se ehtiminen oli vähän hakusessa. Pari viikkoa sitten sain toisen maton valmiiksi ja parikymmentä senttiä toista mattoa aloitettua. Että jospa mattopari valmistuisi kesään mennessä :D Itse kudotut matot ovat ihania, mutta on se hidasta hommaa jos puut ei ole kotona siinä hollilla, että joka välissä voisi pikkuisen kutoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, kun olet saanut kudottua itse mattoja! :) Olisi kyllä ihanaa, jos meidänkin kodissa olisi itse kudotut matot. Aikaa siihen kyllä saisi kulumaan tuhottoman paljon. Mutta mistäs sitä tietää, jos joskus saisin inspiraation. :)

   Poista
 3. Ihanat nuo vanhat valkoiset matot. Kunnollisia räsymattoja on minusta nykyään vaikea löytää. Meillekin sopisi hyvin räsymatot, mutta vielä ei sopivia ole tullut vastaan. Saliin olen ajatellut ostaa Stockmannilta vaalean villamaton, hinta oli isolle matolle ihan kohtuullinnen, noin 100 e.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pömpeli! Ei tosiaan ihan heti ole juuri mieleisiä räsymattoja löytynyt. Onneksi matoilla ei ole niin kovaa kiirettä. Lankkulattiat ovat niin kauniit paljaaltaankin, että ei niitä mattoja ole ihan heti lattiassa oltava.

   Poista
 4. Olin kans ehdottomasti sitä mieltä aluksi, että ne vanhat riemunkirjavat matot ei meidän tupaan kuulu..! Mutta kuinkas kävikään :) Muutamia uusia ostimme Vm Carpetilta ja ne olivat tosi kivoja. Vähän hillitympiä, kun nämä värikkäämmät vanhat. Vielä olisi tarkoitus hankkia mattoja lisää, kun tuo olkkarin nukkamatto ei oikeen tähän tyyliin istu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla Vm Carpetilla oli tosiaan myös pari ihan kivaa vaihtoehtoa. :) Ja voihan se olla, että minunkin mieli vielä muuttuu ja meille muuttaa läjä värikkäitä mattoja ;)

   Poista
 5. Räsymatot ovat ihania ja kotoisia! Minä olen myös miettinyt mattoja ja kun niitä tarvisi olla ihan jonkunmoinen määräkin, että mistähän moiset sitten löydetään.. mutta tosiaan eihän niillä kiirettä ole. Satuin kerran kirpparille, johon joku harrastelija oli juuri tuonut läjän kauniita ja käyttämättömiä räsymattoja. Ostin yhden ja hinta kieppui 15 euron paikkeilla, matto on edelleenkin suosikkini meidän matoista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat ne kyllä kauniita ja kotoisia! Mattoja tosiaan saa olla aika monta, jos meinaa koko talon lattiat peittää. Teitpäs upean ja edullisen mattolöydön! :)

   Poista
 6. Meillä anoppi teki juuri yläkerran aulaan maton omilla mattopuilla. Teettää yleensä loimen käsityökeskuksessa tms. joten sellaistakin kannattaa selvitellä, jos innostut ite tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyypä pitää mielessä :)

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...