Talo Ahonlaidalla: Pikkukuusi ja soodataikinakoristeita

tiistai 15. marraskuuta 2016

Pikkukuusi ja soodataikinakoristeita

Me aloitimme jälleen jouluvalmistelut hyvissä ajoin. Joulua on niin mukava tunnelmoida ja laittaa, että nautimme joulusta täysin siemauksin aina marraskuun alkupäivistä lähtien. Ja onhan tämä ihka ensimmäinen joulu uudessa kodissa! On ihanaa rakentaa oman kodin näköinen joulu koristeineen ja perinteineen.

 Viimeksi mummulassa ollessamme haimme metsästä pienen kuusen, jonka toimmekin jo viikonloppuna sisälle. Kuusi siirtyy keittiön nurkasta kuistiin, kunhan saamme sieltä myytyä yhden lipaston  pois tieltä. Tuon lipaston jälkeen meillä ei taidakaan olla paljon muita uutena ostettuja huonekaluja, kuin Ikean pinnasänky ja sohva (no joo, ja pari Ikean juniorituolia, mutta niistä ei ole kiire päästä eroon). Niiden tilallekin on jo vanha sänky ja sohva olemassa, kunhan ne saataisiin kunnostettua ja maalattua. Hyvässä mallissa siis tämä meidän kodin vanhoilla huonekaluilla kalustaminen!
 

 

 Pikkukuuseen tarvittiin tietenkin koristeita, ja koska meillä on hyvin vähän kuusenkoristeita, niin saimme tehdä lasten kanssa joukon uusia. Mikä parasta, kaikki koristeisiin tarvittava materiaali löytyi valmiiksi kotoa! Löysin vähintään kymmenen vuotta sitten ostamiani enkelikiiltokuvia, jotka liimasimme kultaiselle paksulle paperille. Vähän kimalletta vielä enkeleiden mekkoon ja ripustuslenkit, niin valmista tuli!

   

Lapset tykkäävät tosi paljon leipomisesta ja etenkin piparkakkumuoteista, joten halusin keksiä myös koristeita, joissa voisimme käyttää muotteja. Ensin mietin tavallista taikataikinaa, mutta sitten törmäsin netissä soodataikinaan, joka on kauniin puhtaan valkoista. Ihme ja kumma, ruokakomerosta löytyi juuri sopivasti vanhaksi menevä paketti maissitärkkelystä sekä kaksi lähes täyttä pikkupurkkia ruokasoodaa. Niinpä pääsimme heti leivontapuuhiin, eikä tarvinnut odottaa seuraavaa kaupassa käyntiä. Me kun emme täältä peräkyliltä (reilu 15km lähimpään ruokakauppaan, ei nyt sentään sen enempää) lähde kauppaan ihan joka välissä, jos ei muuta kulkua ole kaupunkiin, vaan yleensä mies hoitaa ruokaostokset kerran tai korkeintaan pari kertaa viikossa töistä tullessaan. Tässä tulee säästöä jo bensakuluissa, mutta vielä enemmän siinä, että mies ostaa kaupasta vain ostoslistassa mainitut asiat. Minulle kun tuppaa aina kaupassa tulemaan jos jonkinlaisia mielitekoja ja ostoslista pitenee kummasti siinä kaupassa kierrellessä. ;)



Näillä syntyi hienot koristekuviot taikinaan.

Soodataikinasta oli suht helppo leipoa, joskin viimeiset taikinan rippeet rupesivat murenemaan. Leipoessa voi käyttää maissitärkkelystä apuna. Teimme taikinalevyyn koristeita pienen Mariskoolin reunalla sekä koristereunallisella lasilautasella. Tein koristeisiin reiät pienellä tikulla pyörittelemällä. Koristeet kovettuivat huoneenlämmössä yhdessä vuorokaudessa. Aika kovia niistä tulikin. Tosin huomasin, että pikkuveli oli jo yhden sydämen napannut kuusesta ja saanut sen jollakin konstilla halki.

Valkoinen soodataikina:
 1dl maissitärkkelystä
2dl soodaa
1,25dl vettä 

 Mittaa aineet kattilaan ja sekoita. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes taikina alkaa paksuuntumaan. Kun seos muotoutuu kiinteäksi taikinaksi, siirrä taikina toiseen kulhoon ja peitä kostealla liinalla. Seosta ei saa keittää liian pitkään, koska muuten valmis taikina on murenevaista. Anna jäähtyä hetki viileässä. Vaivaa jäähtynyt taikina tasaiseksi. Jos taikina tarttuu, käytä muovailun apuna maissitärkkelystä.


 Näitä koristeita tulee varmasti tehtyä vielä uudelleen ennen joulua. Voipi olla, että teen näitä joku kerta ihan itsekseni vähän isommilla muoteilla. Lapset kun leipoivat aika kiitettävästi tämän ensimmäisen taikinan. Soodataikinakoristeet ovat mainioita vaikka kortin tai lahjapaketin koristeeksi tai ihan kunnon lahjaksikin. Näitä on helppo lastenkin tehdä ja taikina on täysin myrkytön, tosin ilmeisesti aika pahan makuinen. Meidän lapset olivat tietenkin uteliaita ja halusivat maistaa, mutta pyysivät vettä aika nopeasti päälle. :D


Jokos siellä on aloitettu jouluvalmistelut? :)

Follow my blog with Bloglovin

19 kommenttia:

  1. Joo tuo on muuten kumma juttu, että oma kauppalista sisältää ehkä vajaa puolet niistä asioista, joiden kanssa lopulta suuntaa kassalle. Vähän tarvitsee kynttilöitä, ai niin olikohan sokeri loppumassa kans, tuossapa edullinen askartelusetti, ostanpas niin on sitten yllärilahjaa jos tulee vaikka koulukaverilta lapselle synttärikutsu.. kaikki tämä jäisi ostamatta jos mies kävisi kaupassa. Pahaksi onnekseni olen kaupan katon alla töissä, joten tavarataloa tulee kierreltyä usein työpäivän päätteeksi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se vain on, että isossa marketissa tulee helposti kierrettyä muutkin kuin vain ne ruokahyllyt läpi. Ja tosiaan sokeria sun muita leivontatarvikkeita täytyy aina välillä hamstrata, ettei vain lopu kesken leivonnan. Nyt on kyllä helppo vältellä tuota kaupassa käyntiä ja ylimääräisiä ostoksia, kun täällä kauepana asutaan ja mies hoitaa ostokset. Kerran kuussa ehkä käyn itse kaupassa, jos haluan vähän kotoa tuulettumaan. :D

      Poista
  2. Teidänkin koristeet ovat kauniita <3 Meillä myös lapset halusivat maistaa taikinaa, mutta äkkiä sylkäsivät kyllä taikinapalat suusta, että ei ilmeisesti ollut kovin herkkua ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eerika! :) Meillä lapset syövät yleensä taikinaa kuin taikinaa, mutta tämä oli tosiaan pettymys :D

      Poista
  3. Mummeli Keski-Suomesta16. marraskuuta 2016 klo 8.27

    Kaikki kuvat on ihania, mutta tuo toinen kuva on täydellinen! Pikkukuusi vasten hirsiseinää valkoisin koristein ja valkoinen lattia + korkeat jalkalistat 💜
    Teidän taloprojektia on ollut ilo seurata ja tulevia (toivottavasti) sisustusjuttuja odotan kovasti. Ihanaa joulun odotusta sinne :)

    VastaaPoista
  4. Mummeli Keski-Suomesta16. marraskuuta 2016 klo 8.29

    ...niin siis 3. kuva, mutta jokainen varmasti huomasikin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kyllä niitä sisustusjuttujakin varmaan taas tulee, kunhan saataisiin vähän täällä hommia taas etiäpäin! :)

      Poista
  5. Kauniit koristeet, sopivat täydellisesti "vanhan" talon tunnelmaan! Minunkin pitää ottaa käyttöön tuo "mies kauppaan listan kanssa" -systeemi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nina! Tuo on kyllä kätevä systeemi. Monesti vielä ostoslistan tuotteista joku unohtuu vahingossa, niin se on kuule kuin rahaa pankkiin laittaisi, kun mies hoitaa ostokset! :D

      Poista
  6. No meillä on jo jouluvaloja laitettu hyvissä ajoin ja ne tässä varmasti lissäntyvät joulun lähentyessä. :D Joulukuusen koristeita olemme myös tänä jouluna ajatelleet tehdä lasten kanssa. Muuten tuntuu, että olen joulu joululta yrittänyt enemmänkin yksinkertaistaa kaikin keinoin joulua. Viime jouluna huomasin, että tässä talossa ei joulutunnelman luomiseen paljoa edes tarvita, joulutunnelma alkaa hiipiä taloon heti iltojen hämärryttyä ja kynttilöiden syttyessä. Kaupoissa käyntiä vältän mahdollisimman paljon, en tykkää kauppojen jouluhössötyksistä yhtään. Lahjatkin ostan vähin äänin nettikaupoista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan saman huomion olen jo nyt tehnyt, että tämä koti on niin tunnelmallinen, ettei paljon tarvita joulutunnelman luomiseksi. Oikeita kynttilöitä en uskalla polttaa, kuin tuon meidän saarekkeen päällä, kun tuo nuorimmainen on niin arvaamaton ja kova kiipeilijä. Mutta ledituikkuja on kiva poltella. Meillä myös kova tavaraähky, eikä intoa kierrellä ja stressata kaupoissa, joten yritetään pitää lahjat minimissä. :)

      Poista
  7. Nättejä koristeita, ja tosiaan miten ovatkaan valkoisia. Taikataikinanvalkoinen ei ole ihan niin houkutteleva ;)

    Mä liikun niin paljon kaupungilla ja kylällä ja muualla, että vähän liian usein löydän itseni kaupasta.. mielitekojen perässä tietenkin :/ Ei auttanut siis syrjään muuttaminen siihen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina! Nämä ovat tosiaan aivan säkenöivän valkoisia!

      Lasten kanssa ei tuu lähdettyä kaupungille huvin vuoksi ja illalla miehen tultua kotiin ei jaksa, ellei ole pakko, joten mielihalut saa hyvin tukahdutettua. :D Sulla vähän eri, kun joudut varmaan työnkin puolesta liikkumaan niin paljo.

      Poista
  8. Meillä ei ole vielä yksiäkään valoja taikka muutakaan koristetta. Joululaulut sen sijaa raikaa aamusta iltaan 😁 kyllä minä jo mietin että taidan raksalle käydä yhden tähden ikkunaan virittään tunnelmaa tuomaan. Ja tehtiinhän mekin lasten kanssa noita soodakoristeita, vaikka ei meillä ole nyt paikkaa minne niitä laittais. Laitetaan sitten jouluna kuuseen ne koristeeksi. Kauniita kuvia teidän talosta. Mulla myös periaatteena sisustaa vanhoilla huonekaluilla talo. Aika paljon meille niitä onkin kertynyt vuosien varrella 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanni! Meillä ihan sama, että joululauluja kuunnellaan koko ajan. :)

      Poista
  9. Mun on miljoona kertaa pitänyt onnitella uudesta ihanasta kodista ja sinne muutosta, oonkohan jo tehnyt sen? Ei mitään muistikuvaa! :D Mutta varmuuden vuoksi jos en ole: onneksi olkoon! Näyttää hyvin kauniilta! <3

    VastaaPoista
  10. Voi miten ihanan blogin ja talon täältä löysinkään. Tunnelmallisia kuvia ja nuo koristeet sopivat niin hienosti teidän taloonne!

    VastaaPoista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...