Talo Ahonlaidalla: Herkullinen marjapiirakka ja vanhat arkut

tiistai 22. elokuuta 2017

Herkullinen marjapiirakka ja vanhat arkut

Toimme hetki sitten vanhepieni luota meille pappani aikoinaan tekemän arkun. Papallani ja mummullani oli huonekaluja tehdessä aina hyvä työnjako; pappa rakensi ja mummu maalasi. Tähän arkkuun taulujakin harrastuksekseen maalannut mummuni on taiteillut kauniita kukkakuvioita. Sisältä arkku on hempeän vaaleanpunainen. Lasten roolivaatteet pääsivät nyt arkkuun talteen. Myöhemmin arkku tulee luultavasti esikoisen huoneeseen lelulaatikoksi, jos hän yläkerran valmistuttua vielä huolii sen kukkakuvioineen. Jos ei huoli, niin sille löytyy varmasti muu paikka.




Sievän, pienen, arkun/korurasian olen saanut täyttäessäni viisi vuotta. Se on niin ikään pappani tekemä ja mummuni maalaama. Arkun kannessa on nimeni ja pohjasta löytyy teksti "Maria 5v Tv. Pappa". Tässä olen pienenä tyttönä säilyttänyt korujani, ja nyt se on meidän tytöllä vastaavassa käytössä. Molemmat arkut ovat ihania vanhoja aarteita ja niillä on rutkasti tunnearvoa!



Viikonloppuna saimme kerralla tämän vuoden mustikkasaldon täyteen, kun kävimme miehen kanssa poimimassa kaksi isoa ämpärillistä mustikoita. Vadelmiakin kävin poimimassa vielä toisen kerran ja tekisi mieli hakea vielä kolmas satsi, vaikka pakkanen on jo aika täynnä. Olen leiponut tuoreista vadelmista ja mustikoista jo useamman mehevän kuningatarpiirakan. Mustikan ja vadelman yhdistelmä on kyllä lyömätön! 

Jaan reseptin teille, koska teen sillä nykyään lähes kaikki piirakat. Alunperin löysin sen nimellä Rahkapersikkapiirakka, mutta täytteeksi voi laittaa melkein mitä vain marjaa tai hedelmää. Itse olen testannut tähän mennessä persikkaa, raparperia, mustikkaa ja vadelmaa. Syksymmällä teen varmasti tällä ohjeella myös omenapiirakkaa. Tykkään kovasti näistä piimää, rahkaa jne. sisältävistä resepteistä, koska ei ole oikeastaan väliä, käyttääkö piimää, rahkaa, kermaviiliä vai maustamatonta jogurttia. Vähintään yhtä tai kahta noista noista löytyy aina jääkaapista, ja piirakka on onnistunut joka kerta!



MEHEVÄ PIIRAKKA (pellillinen)

Sekoita yhteen:
4 lasia jauhoja
2 lasia sokeria
2tl soodaa
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Lisää:
250g rasvaa sulatettuna

Ota noin 2/3 taikinasta erilliseen kulhoon ja lisää siihen 1 lasi piimää/maustamatonta jogurttia tms. ja 2 munaa.

Rahkasose:
2 purkkia rahkaa/kermaviiliä tms.
1 lasi sokeria
2tl vaniljasokeria 

Laita ensin pellille/piirakkavuokaan taikina, johon lisäsit munat ja piimän. Levitä päälle rahkasoset ja marjat/hedelmät sekä päällimmäiseksi taikinasta erilleen otettu muruseos. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tällä reseptillä saat pellillisen piirakkaa ja puolittamalla ainemäärät saat pyöreän piirakan. Parasta piirakka on vaniljakastikkeen, -vaahdon tai -jäätelön kanssa, mutta hyvin herkullista myös sellaisenaan.




Nyt saakin hetken aikaa odotella puolukoiden kypsymistä ennen kuin metsä taas kutsuu! :)


MUKAVIA LOPPUKESÄN PÄIVIÄ SINULLE!

10 kommenttia:

  1. Tosi kauniita arkkuja, niin nätit kukkakuviotkin niissä <3 Minä leivon melkein samanlaisella ohjeella meidän piirakat. Tuohon herkkupiirakkaan passaa kyllä kaikki marjat, hedelmät ja raparperi. Monikäyttöinen resepti siin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eerika! Arkkujen kukkakuviot ovat kyllä tosi kauniit. :) Tuo on ihan paras piirakkaresepti. Niin suussasulavan herkullista! Vähän liian usein tulee leivottua sitä ihan vain omalle porukalle. :)

      Poista
  2. Kauniita aarteita olet saanut! Itsellänikin on arkku, jonka olen saanut mummoltani. Sillä on niin paljon tunnearvoa, ettei sitä voi rahassa mitata!
    Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! :) Suvussa kulkevat esineet ovat aina ihanan rakkaita. Tuo piirakkaresepti taitaa olla hyvin samanlainen, kuin sinunkin käyttämäsi. Se on kyllä maukas! :)

      Poista
  3. Miten kauniita arkkuja! Nuo tuollaiset olivat entisinä aikoina joka kodin ylpeyden aiheita. Niitä ovat isännät tehneet taidolla. Ne vetävät tavaraa sisälleen yllättävänkin paljon ja ovat kyllä kauniita katseenvangitsijoita sisustuksessa. Onnellinen sinä, että tuollaiset aarteet ovat säilyneet ja löysivät paikkansa nyt teidän ihanasta kodista!

    Tuo ohje on kyllä makoisa, sillä minäkin usein teen piirakat. Vie kielen mennessään 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaaru! Arkut ovat kyllä kauniit ja olen hyvin iloinen, että ne saavat kaunistaa täällä kotiamme. :)

      En ole tuon täydellisempään piirakkaohjeeseen vielä törmännyt. :)

      Poista
  4. Mahtava muisto, kiva kun nyt on taas korurasiana. Ihanan herkullisen näköinen piirakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyttö tykkää kovasti tuosta pienestä sievästä arkusta. :) Tuo piiras on niin herkkua, että tekisi mieli leipoa uusi melkein heti, kun edellinen loppuu. :D

      Poista
  5. Kiitos reseptistä ja kivasta blogista! Juuri meni piirakka uuniin. Jälkkäriksi maistellaan sadepäivän piristykseksi.
    -Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Toivottavasti piirakka maistuu! :)

      Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...