Talo Ahonlaidalla: Takan valinta

maanantai 30. syyskuuta 2013

Takan valinta

Olemme miettineet jo pitkään, millaisen takan haluaisimme
kotiimme.  Jossakin vaiheessa oli jo aika selvää, että meille tulee 
Uuniseppien Katrilli-takka. Nyt on kuitenkin mieli muuttunut, ja 
Katrilli vaikuttaa hieman liian modernilta makuumme. Tällä hetkellä 
on selvää, että etsimme vanhanaikaisemman ja koristeellisemman 
näköistä takkaa. Onneksi olemme ryhtyneet ajoissa miettimispuuhiin,
sillä ei tämä valinta mikään aivan helppo tule olemaan!

Uuniseppien Katrilli ja Klassikko. Kuvat www.uunisepat.fi

Cronspisenin takat ovat olleet myös kovasti pohdinnassa. 
Valikoimasta löytyy useita kauniita kaakelitakkoja upeine 
koristeineen. Lisäksi olemme ihailleet mahtavia vanhoja 
kaakeliuuneja, mutta eteemme osuneet ovat olleet kovin kalliita.

Cronspisenin Safir ja Sonya. Kuvat www.cronspisen.eu

Viime aikoina meitä molempia on ruvennut enemmän ja enemmän 
kutkuttamaan aivan perinteinen pohjalaistakka. Takka tulee siis 
olohuoneeseen ja muurin toiselle puolelle, keittiöön, meille tulee 
näillä näkymin Högförsin kaunis vanha puuhella ja leivinuuni, joten 
pohjalaistakka sopisi varmasti tyylillisesti parhaiten kokonaisuuteen 
ja talomme tunnelmaan. On vain ollut vaikea löytää juuri mieleistä 
pohjalaistakan mallia mistään. Muurarille pitäisi kuitenkin olla 
tarkat piirustukset takan muurausta varten.

Vanha puuhellamme

Pohjalaistakka. Kuva www.koskenrannalta.fi

Toinen pohjalaistakka. Kuva www.hsmuuraus.fi


Kumpikaan yllä olevista pohjalaistakoista ei ole aivan sitä, mitä 
haemme. Me jatkamme pähkäilyä. Onneksi on vielä ainakin kevääseen 
asti aikaa miettiä. Mielipiteitä ja vinkkejä otetaan toki vastaan! :)


24 kommenttia:

 1. Voihan takka, meillä kans on tässä mielessä pyörinyt että minkälainen olis se kaikista ihanin ja omimmannäkönen yksilö. Uuniseppien takkoja ollaan myös mietitty, meidän tupaan ei tuommonen perinteinen pohjalaistakka mahu. :/ Se olis ollu tietenkin kaikista mieluisin vaihtoehto, mutta näillä on mentävä mitä on annettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllähän tuo pohjalaistakka vie tilaa aika paljon ja meidän olohuone ei mikään kamalan iso ole. Meillä kuitenkin tuo puuhella ja leivinuuni tulisivat tosiaan keittiön puolelle ja vain tuo takkaosa olohuoneen puolelle, joten ei se hirveän paljon enempää tilaa olohuoneesta veisi, kuin muukaan takka. :)

   Poista
 2. www.uuninmuuraaja.fi Tuolta löytyy muuraaja, joka näyttäisi tekevän yksilöllisiä perinnetakkoja ja -uuneja. On muurannut mm. Kurikkaan kaakelitakkoja, joissa on vanhat kaakelit pinnassa. Tuo perinteinen takka-leivinuuniyhdistelmä vie aika paljon tilaa. Rapattuja pystytakkoja näkyy myös pohjalaistaloissa usein, Törnävän Liinamaan tuvassa oli useita kyseisiä malleja. Niissä on myös kivoja nurkkamallejakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Miehelle tuo linkki olikin tuttu. Kaakelitakka olisi ihana, mutta en tiedä, miltä se meillä näyttäisi, kun meidän muuri jää siihen takan viereen näkyviin ja siinä on kuitenkin rapattu pinta. Näyttäisikö kaakelitakka hassulta sen vieressä? Senkin takia on tuota perinteistä pohjalaistakkaa mietitty, kun se ehkä sulautuisi rappauksineen parhaiten tuohon piippuun. Ja tosiaan tuon piipun toiselle puolelle keittiön puolelle tulisi nuo leivinuuni ja puuhella, että vähän erilaiselta näyttäisi kuin esim. noissa kuvien takoissa.

   Poista
  2. Tulipa mieleen yksi takka-puuhella yhdistelmä, johon kiinnitin huomiota Mamsell Lufolk-blogissa. Kuva siitä löytyykin Bygget-otsikon alta. Siinä on samanlainen puuhella kuin teilläkin toisella puolella ja takka sitten taas toisella puolella. Piippu näyttäisi sulautuvan huomaamattomasti muuraukseen.

   Poista
  3. Joo, itseasiassa ollaankin tuota takkaa juuri ihailtu ja heiltä mittojakin kyselty :) On kyllä tosi kaunis yhdistelmä!

   Poista
 3. Ihania nuo takat, joissa on jonkinmoista koristetta yläosassa. Ei liian fiiniä, mutta kaunista ja persoonallista. Nuo pohjalaistakat ovat itselleni uusi tuttavuus. Todella hienoilta näyttävä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Varpunen! Minäkin tykkään kyllä kovasti noista koristuksista!

   Poista
 4. Voih, puuhellaa mäkin haaveilen!!! Meillä on tässä pian entisessä talossa Uuniseppien varaava valkoinen kaakelitakka! Siitä oon kyllä tykännyt ja sellaisen voisin ottaa kyllä toistamiseen! Mua miellytti erityisesti tuo Katrilli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhella on kyllä ihana ja samoin nuo valkoiset kaakelitakat! Katrilli on tosi kaunis, mutta jotakin koristetta kaipailisin tällä hetkellä takkaan :)

   Poista
 5. Voi miten ihania! Kertakaikkiaan upeita! Tuo hellakin <3. Meillä on sattumoisin ihan samat asiat juuri mielessä, vaikka hieman eri tavalla. Nakuttelin juuri huomiseksi asiasta blogiini, joten käy vilkaisemassa huomenna. Siellä olisi yksi linkki, joka saattaisi kiinnostaa. Yksi vaihtoehto on meinaan toisen vanha uudella muurauksella.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Kävinkin juuri lukemassa postauksesi. Vanha kaakluuni ei olisi ollenkaan paha vaihtoehto, jos vain sopiva ja sopivan hintainen löytyisi. :)

   Poista
  2. Muurautin nykyiseen taloomme aikoinaa kaksi vanhaa kaakeliuunia. Toisen uunin kaakelit olivat tallissa pinossa kun ostimme talon. Toisen ostin Sulvalta Hultholmin perunanviljelijältä, joka myös oli purkanut vanhoja kaakeliuuneja. Tuolloin siellä oli useita uuneja purettuna ja numeroituna. Mahtaisiko olla vielä?
   Vanhojen kaakeliuunien muuraajia on valitettavasti vaikea tänä päivänä löytää. Vanhaa uunia ei voi muurata kuin kerros päivässä, joten aikaa kuluu helposti kaksikin viikkoa. Nykyaikaisen kaakeloidun takan muurari pystyttää parissa päivässä.
   Vanha kakluuni on myös siitä hyvä, että sen ulkokuori ei koskaan lämpiä polttavan kuumaksi.

   Poista
  3. Itse asiassa meillä onkin juuri yksi aika hyväkuntoinen vanha kaakeliuuni mietinnässä.

   Poista
 6. Kiitos linkeistä, ymmärrän, mitä tarkoitat. :) Meidän purkamassa vanhassa talossahan oli itseasiassa kaksi perinteistä pohjalaistakkaa, kaksi pönttöuunia ja kolme juuri noita pystyuuneja. Jotenkin tuo pystyuuni ei kuitenkaan meitä niin ihastuta. Yläkerran aulassa meillä on pönttöuunivaraus. Hyviä vaihtoehtoja on kyllä paljon, ehkä vähän liikaakin :)

  VastaaPoista
 7. Ihania kaikki! Toi pohjalaistakka
  on kovin erityylinen mut hieno sekin! Onko hinnoissa eroa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pohjalaistakka on tosiaan ihan erityylinen kuin muut. Se mua vähän jänskättää, että kun se on avotakka, että miten turvallinen se olis lasten kanssa.
   Kyllähän noissa hinnoissa on kovastikin eroja. Täytyy nyt miettiä, mikä olis se meidän budjettiin ja meidän tarpeisiin paras vaihtoehto.

   Poista
 8. Tosi kauniita takkavaihtoehtoja! :) Meillä tuli takka juurikin uunisepiltä ja ollaan oltu tyytyväisiä kyllä laatuun,mutta nyt en valitsisi enää niiin yksinkertaista vaan paljon koristeellisemman. Mutta sitten sinne loppuelämän tällöin!;) Mutta toivottavasti saarta mieluisan takan,varmasti tullee kaunis!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saikku! Se on kyllä jännää, miten nopeasti voi maku muuttua. Itsekin vielä keväällä olin tuon Uuniseppien aika koruttoman Katrilli-takan kannalla ja nyt mieli tekee niitä koristeita :)

   Poista
 9. Heippa Maria! Ihania vaihtoehtoja teillä takoista mistä valita. En ala laittamaan niitä nyt paremuusjärjestykseen, sillä kaikki ekat neljä ovat niin kauniita. Varmasti tulee oleen vaikea valinta edessäpäin. Mutta tuo teidän vanha puuhella on jo aivan älyttömän hieno (mistä löysittekään?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Kyllä valinta on vaikea ja koko ajan löytyy vielä lisää ihania vaihtoehtoja! :) Puuhellan mies bongasi netistä. Se on kyllä kaunis kaikkine koukeroineen :)

   Poista
 10. Heips!päästiin juuri keväällä muuttamaan pohjalaistyyliseen hirsitaloon ja meillä on jotakuinkin noitten alempien kuvien tyylinen takka-leivinuuni-hella kokonaisuus. Tykkään siitä valtavasti! Voisin laittaa sun sähköpostiin kuvia siitä niin näkisit sen. Ihana seurata teidän raksaprojektia. Muuten juteltiin miehen kanssa että meidän mielestä katto menee pilalle jos sen maalaa. Siis hienompi tuon värisenä. Mutta kukin tekee oman maun mukaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos! Lähetä ihmeessä minulle kuvia teidän takka-yhdistelmästä! Osoite on vaniljanvalkoista@gmail.com :)
   Itsekin tykkään katon nykyisestä väristä. Alueen rakennustapaohjeissa vain on maininta, että katto pitäisi maalata grafiitin harmaaksi, mutta saa nähdä, miten tiukka tuo ohjeistus on.

   Poista
 11. Kauniita takkoja molemmat. Meille tulossa varaava takka tässä lähitulevaisuudessa, mutta meillä on hieman hankaluuksia päättää minkälainen. Ei pelkästään mallin, vaan myös värin puolesta. Kovasti mietittävää.
  http://www.uniikkiuunit.fi/

  VastaaPoista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...