Talo Ahonlaidalla: Jouluseimi

keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Jouluseimi

Joulukuu on jo ehtinyt pitkälle ja viimeisetkin joulukortisteet kuusta lukuunottamatta ovat löytäneet oman paikkansa. Meillä ei ole mitenkään hirveän paljon joulukoristeita ja jo viime vuonna mietimme, että jotakin tärkeää puuttuu joulukodistamme. Se jokin oli jouluseimi. Emme kuitenkaan löytäneet sopivaa enää siksi jouluksi ja tämän vuoden marraskuussa muistin asian uudestaan. Kovin helppo ei ollut mieleistä jouluseimeä tai jouluseimihahmoja löytää. Nämä jouluseimethän ovat Keski-Euroopassa hyvin yleisiä joulukoristeita, mutta meillä ei nyt jostakin syystä ollut mahdollisuutta lähteä ulkomaanmatkalle seimeä ostamaan. Niinpä etsin seimeä tai pelkkiä seimihahmoja netistä jos jonkinlaisista nettikaupoista ja lopulta löysin täydellisen hahmolajitelman Tonttumuseon verkkokaupasta.Setissä oli yhteensä 11 kauniisti hahmoa: Maria, Joosef, Jeesus-vauva seimessä, enkeli, kolme viisasta miestä, paimen, lammas, härkä (piilossa itämään tietäjien takana) ja aasi. Hahmot on maalattu todella kauniisti, ja pidän kovasti niiden piirteistä. Pisimmät hahmot ovat korkeudeltaan noin 15cm. Mies lupautui tekemään hahmoille taustaksi tallin, jonka yhdessä suunnittelimme. Vähän kiire sen tekemisessä tuli, mutta lopputulos on kyllä upea! Onnea on rakennustaitoinen mies!

Museo Tonttukylä on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka syntyi vuonna 1997 taiteilija Pirjo Nygårdin ja hänen miehensä muuttaessa Pensalan kylään. Pirjo Nygård valmistaa nukkeja ja nukenosia sekä korjaa nukkeja ja muita leluja. Vuosien mittaan kerätyt nuket, tontut, nallet ja joulukoristeet kaipasivat tilaa ja siihen tarpeeseen syntyi tonttukylä.

1700-luvulta peräisin oleva alue koostuu kolmesta omistajiensa huolella korjaamasta rakennuksesta sekä pihapiiristä ja puutarhasta. Päärakennuksessa, vanhassa pohjalaistalossa, on nukkemuseo, joka on sisustettu vanhoilla huonekaluilla ja koristeltu nukeilla, nuken vaatteilla ja kengillä. Yläkerrassa pääsee tutustumaan 300 vuoden takaiseen nuken ja nallen valmistukseen.  Seitsemän huonetta kattavasta vanhasta makasiinista löytyy talli ja tonttuverstas. Vanhaan kiilakivinavettaan on rakennettu tonttumuseo, josta löytyy veikeitä tonttuja. Osa tontuista on mekaanistettu ja ne nytkähtävät illan tullen jatkamaan hommiaan, kuka maalisudin, kuka mittanauhan kanssa. Navetassa on myös Suomen suurin joulukoristemuseo, jonka vanhimmat koristeet ovat 1800-luvun alusta. Tonttukylässä on esillä yhteensä 8500 vanhaa esinettä, joten katseltavaa ja ihmeteltävää riittää.

Tonttukylän nettisivuille pääset tästä. Kannattaa käydä tutustumassa! Verkkokaupasta löydät muun muassa vanhoja joulukoristeita, astioita ja sisustustavaraa. Alue on auki kesäisin yksityisille vierailijoille ja muuna aikana ryhmille. Mekään emme ole vielä päässeet käymään tonttumuseossa, mutta voin vain kuvitella, miten hieno paikka se olisi vierailla koko perheen voimin. Kohde on ehdottomasti nyt vierailulistalla.


 Olen tosi onnellinen upeasta seimikokonaisuudestamme! Siitä tuli melko massiivinen, ja se pääsi paraatipaikalle tuvan patakaapin päälle. Wendelinin opetustaulukin sai häädön puusohvan päälle, sillä se ei oikein olisi sopinut seimen taustalle. Nyt täytyy vain toivoa, että lapset malttavat noudattaa ohjettamme: katsoa saa, mutta ei koskea! Aika houkuttelevaa noilla hahmoilla olisi ruveta leikkimään, mutta jospa ne pysyisivät paikoillaan ja ehjinä. Ihanahan seimiasetelman kauniita yksityiskohtia on myös tuijotella yhdessä ja muistella ensimmäisen joulun tapahtumia.


*Yhteistyöpostaus, seimihahmoista saatu alennusta*

www.tonttumuseo.fiTUNNELMALLISTA JOULUNAIKAA!
16 kommenttia:

 1. Kaunis seimi ja hahmot. Itselleni toin hahmot vuosi sitten Berliinistä, siellä oli valikoimaa vaikka kuinka paljon. Harmi ettei seimet ole oikein päässeet kunniaan meillä Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Olenkin ihastellut seimeäsi blogissasi. Tosi hankala oli kyllä löytää kauniita hahmoja tai valmista seimeä Suomesta, mutta onneksi löytyi juuri meille täydellinen! :)

   Poista
 2. Meillä nuo samat hahmot ollut jo yli 20 vuotta, myös kaunis puusta tehty talli kuului mukaan. Anttilasta silloin sen ostin ja siitä lähtien se nostettu esille joka joulu.
  Tuo tonttukylä on ihana paikka, kesäkodistamme sinne ei olekaan pitkä matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tonttukylä on varmasti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka! Täytyy kyllä käydä, kun ei ole niin hirveän kaukanakaan :)

   Poista
 3. Kaunis asetelma! Minäkin olen ostanut Saksasta aikoinani äidilleni kynttelikön, jossa on seimiasetelma. Myöhemmin etsin itselleni samantyylistä, mutta vasta Prahasta löysin ja työllä ja tuskalla sain sen kuljetettua ehjänä kotiin. Tuo tonttupaikka on vähän samanmoinen kuin Tyynelän tonttula Larsmossa. Se on avoinna jouluun saakka. Ihanaa joulunodotusta teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harmi, kun näiti seimiä ei Suomesta oikein meinaa löytyä. Meillä on Tyynelän tonttulakin käymättä, vaikka on pitänyt monta kertaa käydä. Mukava, kun on tiedossa kivoja vierailukohteita, joihin on lastenkin kanssa mukava mennä. :)

   Poista
 4. Kaunis seimi asetelma ja hienosti maalatut hahmot.

  VastaaPoista
 5. Minä en ole juurikaan tänä vuonna joulukoristeita ottanut esille, mutta yhden lipaston päälle olen kaivannut JOTAIN ja nyt hoksaan että sehän on seimi mikä siihen sopisi.. Jospa ensi jouluksi.. :) kaunis seimiasetelma!

  VastaaPoista
 6. Seimi on täydellinen ja kotinne aivan ihana!Hyvää joulua!t.sanna

  VastaaPoista
 7. Kaunis seimi,meillä on seimi,joka on ostettu Israelin matkalta. Seimi tulee esille aina ensimm.adventtina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula! Moni tuntuu ostaneen seimiä ulkomailta. Voi, kun näitä rantautuisi enemmän Suomenkin kauppoihin. :)

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...