Talo Ahonlaidalla: Toivepostaus: Hirsiseinien käsittely

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Toivepostaus: Hirsiseinien käsittely

Moni on kysellyt sekä kommenteissa että sähköpostilla, miten meidän tummat hirsiseinät on käsitelty. Pitkään olen miettinyt tekeväni aiheesta ihan oman postauksen, mutta aina se on vain jäänyt. Hiljattain tuli jälleen yksi kysely meidän seinistä, ja löysimme jopa pitkään hukassa olleen "maalireseptin", joten oli korkea aika tehdä tämä postaus. Postauksen kuvitus on tällä kertaa tuvasta, jossa ei ole mitään ihmeellisiä muutoksia tapahtunut. Patakaapin päälle sain tosin vaihdettua keväisemmän opetustaulun aiemman Wendelinin talvitaulun tilalle. 

Alusta asti oli selvää, että emme halua maalata seiniä millään kaupan valmiilla muovimaalilla. Muuallakaan talossa ei ole käytetty muovimaaleja, joten halusimme luonnollisesti myös hirsien säilyttävän hengittävyytensä. Etsimme ennen seinien käsittelyä eri blogeista osviittaa tai vaikka valmista reseptiä kauniiseen ruskeaan sävyyn, mutta päädyimme lopulta eri vinkkejä ja pigmenttejä yhdistelemällä ja kokeilemalla tähän lopputulokseen. 
 Seinistä tuli juuri sellaiset, kuin olimme ne jo pitkään mielikuvissamme nähneet. Meidän hirret on piiluttu, minkä ansiosta hirsipinta on entistä eläväisempi. Osa blogin lukijoista kauhisteli seinien tummuutta, mutta kukaan kodissamme oikeasti vierailleista ei ole kauhistellut yhtään (ainakaan ääneen). Kotimme yleisilme on avara ja valoisa lukuisine ikkunoineen, ja vaaleaa väriä on käytetty niin katossa kuin lattioissakin, joten ilme ei ole ollenkaan synkkä. Emme siis ole katuneet hetkeäkään hirsiseinien värivalintaa ja olen tosi iloinen, että jaksoimme testailla eri pigmenttiyhdistelmiä ja kokeilla niitä ylimääräisiin hirsipaloihin kunnes löysimme juuri oikean sävyn.

Hirsiseinät pohjustettiin ensin puutärpätin ja keitetyn pellavaöljyn sekoituksella. Sekaan laitettiin myös hieman pigmenttiä. Pohjusteen annettiin kuivua noin vuorokauden ajan, minkä jälkeen seinät käsiteltiin yhden kerran itse sekoitetulla pellavaöljylasuurilla.

Pohjuste:
1l vernissaa (keitetty pellavaöljy)
1l puutärpättiä
25ml poltettua umbraa 

Pellavaöljylasuuri:
3l vernissaa (keitetty pellavaöljy)
2,7dl umbraa
2,7dl poltettua umbraa
1,8dl vihreää umbraa
0,9dl maamustaa

Valmista lasuuri edellisenä päivänä tekeytymään. Sekoita ensin pigmentit hyvin toisiinsa. Mittaa sitten sekaan hieman pellavaöljyä ja sekoita hyvin. Lisää loppu pellavaöljy seokseen ja sekoita taas. Lasuuria on sekoitettava myös maalatessa aika ajoin pohjaa myöten, sillä pigmentit laskeutuvat helposti pohjaan.

Hirret on tärkeä maalata hirsi kerrallaan, ettei keskelle hirttä tule rajoja. Pellavaöljyn kanssa on oltava varovainen, sillä kostuneet vaate- ja paperimytyt saattavat syttyä itsestään palamaan. 
 
 
Listaanpa tähän vielä muitakin käyttämiämme maaleja, kun niitä on niin paljon kyselty. 


Hirret ulkoa - itse keitetty italianpunainen punamultamaali 
Ikkunalistat ja nurkkalaudat - valkoinen petrooliöljymaali
Ulko-ovi - Ottosson vaaleanharmaa pellavaöljymaali
 
 Sisäkatto - valkoinen Auro luonnonmaali 321
 Ikkunat - Allbäck pellavaöljymaali (NCS S0902-Y25R)
Ikkunalistat - Ottosson kermanvalkoinen pellavaöljymaali
 Lattiat - Ottossonin vaaleanharmaa pellavaöljymaali Toivottavasti tästä postauksesta on jollekin apua ja hyötyä! :)

31 kommenttia:

 1. Minä ihastelin alusta asti teidän valintaa tummista seinistä 💛 Niin kuin sanoit, vaalean katon ja lattian ansiosta teillä ei ole lainkaan liian synkkää. Valkoinen lattia ja katto sekä myöhemmin ikkunanpuitteet (vai tuleeko niistä valkoiset?) antavat tummalla sävylle mukavat raamit.

  Kiitos näistä vinkeistä. 💛 Meilläkin on aikomus toteuttaa oman kodin rakentaminen aikanaan luonnonmukaisen materiaalivalinnoin, joten laitan muistiin nämä vinkit maalien suhteen!

  Iloisia kevätpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaaru kommentistasi! Ikkunalistat maalataan tosiaan valkoisiksi tässä kun ehditään. Mukava, jos postauksesta on hyötyä. :)

   Poista
 2. Kaunis sävy, erittäin onnistunut ja hyvin lähellä patinoituneen hirren sävyä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Juuri sellaista vanhan hirsitalon tunnelmaa haimmekin. :)

   Poista
 3. Onpa teillä tosi komia pohojalaistalo,
  Kauniit mittasuhteet!
  Hirsiseinät ovat upeat, ymmärrän että näyttävät joidenkin mielestä tosi tummilta

  VastaaPoista
 4. Mutta kuvista näkyy että valoa ja avaruutta kodistanne löytyy.
  Kauniit valkoiset listoitukset erottuvat ja korostuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maaka! Valoa tosiaan riittää ikkunoiden ansiosta ja kun talosta löytyy myös paljon vaaleaa pintaa. :)

   Poista
 5. Aivan ihanat noi hirsiseinät. Muutenkin teillä on upeeta.

  VastaaPoista
 6. Hei!onnistuuko keittomaali höylättyyn hirteen ulkoseinässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kymin palokärki -väritehtaan sivuilta löytyy tällaista tietoa aiheesta: "Hölylätyille pinnoille keittomaali tarttuu vasta useamman vuoden kuluttua, kun höylätty pinta on kauttaaltaan harmaantunut ja haristunut."

   Poista
 7. Ihana blogilöytö, liityn oitis lukijaksi! Asutaan täs Nurmoon puolella, ja mun on pitäny MILIJOONA kertaa lähtee ajelemaan Kitinojan perinnekylään mut en oo mukamas saanut aikaiseksi. 😂 Teillä on ihan mielettömän ihana koti! 😍 Iiiiihanaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju! Tervetuloa seurailemaan ja oikein ihanaa kevättä myös sinulle! :)

   Poista
 8. Moikka, ihana värimaailma teillä! Taidan suoraan kopioida näitä sävyjä meidän tulevaan hirsitaloon. Lattiasta kysyisin, kuinka tuo maali on kestänyt lattiassa? Onko arviota kuinka usein pitää maalata uudestaan? Onko helppo pitää puhtaana?
  Sukulainen ehdotti osmocolorin vahaa, mutten tiedä olisiko tarpeeksi peittävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos! :) Meillä maali on ollut nyt aikalailla tasan kaksi vuotta lattiassa ja mielestämme on kestänyt ihan hyvin. Toki lapset ovat heitelleet painavia leluja sun muita lattialle ja niistä kohdista lankut ovat loukkiintuneet ja puu pieniltä osin näkyvissä, mutta muuten maali ei ole kyllä kulunut ja lattia on siisti. Vaikea tässä vaiheessa sanoa, milloin pitäisi maalata uudestaan, mutta ei ainakaan lähivuosina ole tarvetta. Vaaleassa lattiassa toki näkyy liat melko helposti, mutta hyvin saa puhtaaksi mopin kanssa. :)

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta! :) Otan tuon maalin siis todelliseen harkintaan.
   Kuinkas teidän ulkoseinien keittomaali, onko tarttuvaa jos esim. nojaa seinään? Joku sanoi, että jos kauan keittää niin ei tarttuisi, mutta jotenkin epäilyttää, että saisiko sellaista tehtyä?

   Poista
  3. Kyllä meillä valitettavasti tarttuu ulkoseinästä punaista vaatteisiin/ihoon, jos seinään nojailee. Vaatteista ei tahdo lähteä pois. Aika hyvin lapsetkin on oppineet, ettei seiniin kannata koskea.

   Poista
 9. Moi! Meillä pian edessä seinien käsittely ja muutama kysymys heräsi. Kuinka isolle alalle tuo lasuurimäärä riitti? Kuinka sait pigmentit mitattua noin tarkasti? Itselläni on vaikeuksia mitata ihan kaikkea :) kiitos vastauksista jo etukäteen! -Maija

  VastaaPoista
 10. Hei Maija! Mies hoitaa meillä rakentamisen lisäksi myös maalauksen, joten piti häneltä kysyä. Tuo määrä lasuuria riitti kuulemma hyvin meidän makuuhuoneen seiniin. Makuuhuone on noin 4mx5m ja siinä on seinillä kolme ikkunaa sekä kaksi ovea. Tämän tarkemmin en pysty riittoisuudesta kertomaan. Pigmentit mitattiin talousmitoilla eli taidettiin ostaa ihan sitä varten sellainen nippu, jossa on desilitran mitta ja teelusikkamitta jne. Mies vielä huikkasi, että sekoittaa pitää hyvin pigmentit ja muutenkin joka välissä tuota lasuuria! Toivottavasti tästä oli apua ja saatte kauniit seinät! :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos! Tästä oli paljon apua. Ei muuta kuin sekoittelemaan ja testailemaan kunhan rakennustyöt vielä vähän etenee :) -Maija

  VastaaPoista
 12. Upean näköistä teillä. Sopii todella hyvin yhteen tuo tummempi sävy sekä valkoiset lattiat ja katot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mekin olemme edelleen tosi tyytyväisiä näihin värivalintoihin! :)

   Poista
 13. Moi!
  On kyllä tosi kaunis tämä teidän seinä. Meillä olisi vasta piilutetun hirsiseinän käsittely tummemmaksi edessä...ja mietimme uskaltaisimmeko lähteä tähän maalintekoprojektiin. Näitä maaliin tulevia ainesosia näkyy olevan tarjolla erilaisia eri kaupoissa. Mistä te ostitte nuo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Olemme tilanneet väripigmentit, vernissat sun muut Roseborgista (www.roseborg.fi)

   Poista
 14. Kiitos tiedosta 🙂 Onko käyttämänne väripigmentit olleet jauhemaisia?
  t.Henna

  VastaaPoista
 15. Kiitos taas 😊 Ehkäpä uskallamme nyt ruveta tilauksen tekoon 🙂
  t. Henna

  VastaaPoista
 16. Moi vielä...
  Sen verran kysyisin vielä, että mikä tämä pelkkä umbra tarkalleen ottaen on, että osaisin oikean ostaa. Poltetun ja vihreän umbran kyllä löysin 🙂
  t. Henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut, kun vastaaminen on kestänyt. https://kauppa.roseborg.fi/fi/pigmentit/188-Umbra-OBA-1kg.html Kyse on tästä eli Umbra OBA :)

   Poista
  2. Ok, kiitos paljon 😊
   t. Henna

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...