Talo Ahonlaidalla: Maalämmön keruupiiri

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Maalämmön keruupiiri

Heippa pitkästä aikaa! Täällä on vaihteeksi sellainen vaihe, ettei blogin päivittelyyn ole ollut aikaa, voimia eikä myöskään minkäänlaista innostusta, joten olen jättänyt sen ihan suosista tuonnemmaksi. Nyt voisin kuitenkin laitella muutamia kuvia meidän tontilta, jossa kaivinkone on käynyt mylläämässä maisemaa uuteen uskoon.


Taloomme tulee vesikiertoinen lattialämmitys ja lämmönlähteeksi maalämpö. Aluksi oli ajatuksena tehdä maalämmölle porakaivo parinsadan metrin syvyyteen. Porakaivo olisi kuitenkin tullut yli puolet kalliimmaksi, joten päädyimme kaivamaan putket maapiiriin reilun metrin syvyteen. Nyt on tontilla sitten 800 metriä putkea siellä täällä. Tai ei nyt sentään ihan siellä täällä, vaan tarkasti suunnitellulla alueella. Maalämpöputkien päälle kun ei saa rakentaa mitään rakennusta, eikä niiden päältä saa esim. aurata lunta, joten ne kiertävät aikalailla tonttimme takareunassa ja rajojen tuntumassa.


Maalämpöputkien välissä pitää olla noin 1,5 metriä, joten kaivinkoneen kaivaman 1,4 metrin levyisen kuopan molemmissa reunoissa kulkee aina yksi putki. Alla olevassa kuvassa on vasta toinen putki paikoillaan.


Maalämpöputkia varten perustustentekovaiheessa laitetut suojaputketkin löytyivät pienen etsinnän jälkeen. Maalämpöpumppu meillä sijoitetaan kodinhoitohuoneen nurkkaan ja mies luultavasti tekee sen ympärille jonkinlaisen komeron helmipaneelista pitämään hökötyksen piilossa. 

   
Yllätyksiltä ei putkia kaivaessa vältytty. Tonttimmehan on peltoa, mutta sen takaosassa maaperä osoittautui melko kivikkoiseksi. Osa kivistä oli niin suuria, että kaivinkone sai juuri ja juuri järkäleet nostettua ylös ja kieriteltyä syrjään.  Nyt on tontin reunassa sitten kaksi isoa kivikasaa odottamassa, löytyisikö niille mitään käyttötarkoitusta.Vielä on muutama päivä aikaa osallistua arvontaan! Se onnistuu täällä (klik)!


Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa uutta viikkoa! :)


14 kommenttia:

 1. Tommoset kivet on ihan kivoja olla olemassa siellä täällä tontilla, lapsille monta leikkiaihetta..mutta siirräpä noita tuosta nyt johonkin :D

  Aikamoinen mylläkkä siel, onneksi oli tyhjä tontti eikä paikalleen kunnostettu talo, jonka mukana olisi mennyt omenapuut sun muut perennat. Sori en tiedä mikä on perenna, kunhan sanoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei noita ihan käsin siirrellä! :D Onni tosiaan, ettei tarvinnut varoa omenapuita ja muita istutuksia tuossa kaivellessa. Nyt tontille jo voisikin istuttaa puita sun muita, kun kaivaukset on tehty. :)

   Poista
 2. Noista kivistähän tulee vielä hieno röykkiö puutarhaan. Ja sopivalla valaistuksella niistä saisi aikaan vaikka mitä. Kiva kun vinkkasit vielä arvonnasta. Meinasi ihan mennä ohitse :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotakin noista kivistä voisi kehitellä, vaikka ehkä ihan kaikille ei käyttöä löydy, on niitä sen verran paljon!

   Poista
 3. Välillä on ihan hyvä pitää pieni blogitauko, kun ei innosta. Ajattelen itse, että väkisin ei jaksa blogiin juttua vääntää, vaan silloin, kun oikeasti tuntuu, että tästähän voisi tehdä postauksen.

  Yksi iso ja merkittävä asia on teilläkin nyt tehtynä. Kyllähän tuossa hommassa koko tontti myllääntyi hetkeksi aikamoiseen kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väkisin ei tosiaan jaksa blogia päivitellä. Tosin nytkin minulla olisi monta aihetta, joista voisi kirjoitella, mutta en vain jaksa ryhtyä hommaan. Ehkäpä se innostus taas kohta tulee. :)

   Tontti on nyt hieman myllätty ja karun näköinen, kun vihreä lähti sen sileän tien, mutta ehkäpä ensi keväänä taas vihertää. :)

   Poista
 4. Kovaa työtä, mutta hyvältä kuulostaa. Meilläkin on pihassa kaivettu juuri salaojaputkia talon ympärille, että samalaisia myyränreittejä kulkee täälläkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on onneksi pakolliset ulkotyöt aikalailla hoidettu, joten pääsee kylmää ja tuulta pakoon sisätiloihin :)

   Poista
 5. Blogiasi on aivan ihana lukea, toivottavasti jaksat edes silloin tällöin käydä jotakin kirjoittelemassa. Upea talo! Kirjoittelen itsekin silloin tällöin meidän projektista joka vielä aika alkuvaiheessa, tervetuloa vilkaisemaan; Koivuaho-unelma pohjalaistalosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos JenniT kommentistasi! Eiköhän tämä blogin päivittely ala taas hetken päästä maistua! Missään tapauksessa ei ole tarkoitus blogia lopettaa! :) Täytyypä tulla kurkistamaan sinunkin blogiasi! :)

   Poista
 6. maalämpöpumppu pitää matalaa jyrinää, muistakaa akustoida kunnolla. Etrasta esim saa vaimennus tyynyjä kumisia. Myös pumpun kopin seinien sisäpuolelle voi ajatella jotain eristeitä.

  VastaaPoista
 7. Hyvä tietää, ettei maalämpöputken päällä saa olla rakenteita. Me alamme rakentamaan taloa kesällä, ja olemme myös miettineet että hyödynnämme maalämpöenergiaa. Kovin jo odotetaan urakan aloittamista. Tämä olikin kyllä hyödyllinen postaus, täytyy miehelle tämä näyttää.

  VastaaPoista
 8. Me olemme myös maalämmöstä puhuneet, mutta voi olla ettei meidän tontille sovi. Nyt pitäisi ammattilainen hommata öljypolttimen huoltotöihin. Se meillä on siis nyt tällä hetkellä. Mutta ehkä sitten kaukolämpöä jossain vaiheessa mietitään. Kovin saa kaivaa näköjään tuon maalämmön takia!

  VastaaPoista
 9. Kiitos tämän jakamisesta. On mielenkiintoista lukea myös muiden päätöksistä aiheeseen liittyen. Meillä on mietitty tuota porakaivoa tontille, ja vielä on selvitykset kesken. Uskon kuitenkin, että siihen me saatamme päätyä. En tiennyt, että maalämpöputkien päältä ei saisi aurata. Hyvä tietää siis.

  VastaaPoista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...