Talo Ahonlaidalla: Maitohanat kiinni

torstai 23. lokakuuta 2014

Maitohanat kiinni

Niinpä vain päättyi jälleen yksi imetysrupeama, tällä kertaa puolentoista vuoden sellainen.
Poikaahan imetin 1v 2kk ja minua on jälkeenpäin monta kertaa harmittanut, miksen jatkanut pidempään. Pojan aikaisia imetysmietteitä voit lukea tästä postauksesta. Nyt oli sitten ajatuksena imettää vähintään tuo puolitoista vuotta, vaikka vielä kuukausi sitten kyllä mietin, että varmaan jatkan vieläkin pidempäänkin, kun en yksinkertaisesti jaksa yrittää vieroitusta. Tyttö saattoi itkeskellä 10 kertaa yössä ja imetys oli varmin ja nopein tapa saada tyttö jatkamaan uniaan. Tytön ollessa vuoden ikäinen lopetin yöimetykset jo kerran (siitä kerroin täällä), mutta nehän palasivat pian uudestaan. 


Pari viikkoa sitten olin niin väsynyt tuohon tunnin, parin välein heräämiseen, että en nähnyt enää muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa imetys kokonaan, vaikka muuten olisin aivan hyvin voinut vielä jatkaakin. Kai se on aika paljon oma vikani, kun olen molemmat lapset totuttanut pienestä vauvasta pitäen siihen, että maitoa on tarjolla läpi yön. Tottuttu tapahan tuo yöheräily varmasti pitkälti on, ja varmaan siihen monesti riittäisi se tutti ja silittely, mutta kun niiden toimivuudesta ei ole sataprosenttista varmuutta, niin ei niitä uskalla yön pimeinä tunteina aina kokeilla.
Muutamana ensimmäisenä vieroitusyönä tyttö prostestoi aikalailla, mutta sen jälkeen hän on tyytynyt nukahtamaan kyljellään minua vasten ja kädet kaula-aukosta paitani sisällä. Tuttua ja turvallista läheisyyttä. Yleensä hän onneksi kierähtää itse sivuvaununa olevaan sänkyynsä juuri ennen nukahtamista, niin kuin teki imetysaikanakin. Se onkin aika huvittava rituaali ottaen huomioon, että pudotus meidän sängystämme tytön sänkyyn on reilu 20cm. Kummasti tyttö vain jää pudotuksen jälkeen niille sijoilleen ja nukahtaa. :)

Tytön vaatteet Pomp de Lux


Tyttö on ollut kohta kaksi viikkoa ilman äidinmaitoa ja nukkuu jo yöt huomattavasti paremmin. Hän saattaa nukkua jopa iltayhdeksästä aamuneljään saakka ilman heräämistä, mitä ei ole tapahtunut ikinä ennen. Joinakin öinä on sitten aamuyöstä vähän valvoskeltu, mutta välillä on nukuttu mukavasti aamuun saakka muutamalla tutinlaitolla. Tyttö on niin suloinen, kun tulee välillä vielä vanhasta muistista syliin ja hakeutuu imetysasentoon, jos häntä väsyttää tai jos on tullut joku pipi tai muu harmitus. Joitakin kertoja olen sitten leikilläni antanut tissiä, mutta tyttö on hetken imettyään todennut, että "poppu" eli loppu. :D

Imetyksen onnistuminen kun ei ole mikään itsestäänselvyys, niin kiitollinen saan olla, että imetys sujui tytön kanssa muutamia haastavampia ajanjaksoja lukuunottamatta näin mukavasti ja onnistui näin pitkään. Tytölle maistuu onneksi myös lehmänmaito hienosti, mikä on hyvä juttu. Poika kun ei oikein koskaan oppinut pitämään siitä ja aina saa laskeskella jogurtti-, jäätelö- ja viiliannoksia, olla tuputtamassa juustoa ja raejuustoa, jotka eivät ole enää vuoteen maistuneet ja antaa vielä varmuuden vuoksi kalkkitabletteja päälle.


Mitäpä mietteitä teillä lukijoilla on taaperoimetyksestä, vieroituksesta tai imetyksestä yleensä?


21 kommenttia:

 1. Kuulostipa niin tutulta! :) Imetin myös poikaani 1v 2kk (hän nyt jo11v) ja edelleen nyt tätä nuorimmaista joka nyt 1,5v.. Mielessä on että nyt olisi aika varmaan jo lopettaa..meillä onneksi nukkuu niin että 1-2 krt vain herää tissille :) mutta vaatii niin tsemppiä itseltä lopettaminen..., että itse kait sitä on enemmän kiinni tässä kuin lapsi loppupeleissä :D tsemppiä teille! Varmasti pitkään on vielä molemmilla muistoissa imettäminen mutta sehän on vain ihana muisto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannela tsempeistä ja kommentista! Teillähän menee kivasti yöt, jos imetyksiä on noinkin vähän. Ei se lopettaminen tosiaan mitään helppoa ole. Ja eipä tuo imetys ole näköjään meidän tytöltä vielä kahden viikon jälkeen unohtunut. Yksi yö havahduin siihen, kun tyttö oli itse kaivanut tissin esiin ja en tiedä kuinka kauan oli sitä jo imenyt. Kauhea huuto ainakin tuli, kun laitoin tissin piiloon, että ehkäpä oli sieltä jopa jotakin saanut irti :D Mutta muuten ei ole takapakkeja tullut ja tosi kivasti mennyt, vaikka haikeaahan tämä äidille on :)

   Poista
 2. Hienoa, sinä onnistuit! :)
  Taaperoimetys on hieno homma, paitsi yöllä... Blääh, meillä edelleen valvotaan ja oon yrittänyt lopettaa jo monta kertaa. Uhmaikäisen kanssa se vaan on ihan hirmuisen vaikeaa ja tytär on voittanut aina pidemmän päälle tahtojen taistelun. Kohta 2,5vuotta tytärtäni imettäneenä olisin jo valmis lopettamaan, haaveilen eniten siitä että saisi nukkua joskus edes yhden yön, jossa ei olisi minimissään viittä herätystä ennen aamua. Tässä kohtaa täytyy todeta että omat voimavarat siihen lopettamisrumbaan ovat aika vähissä...eli tämä juttu pyörii ympyrää. Väsyneenä annan tissiä ja herätään useita kertoja yössä ja silti tiedän että tilanne ehkä paranisi jos lopettaisin. Välillä ihan naurattaa koko homma, miten vaikeaa se on. Jos olisin osannut olla viisas, olisin lopettanut imetyksen juuri tuossa iässä, ennen uhmaikää. Kiva kuulla että sinä onnistuit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira! Toivoinkin, että kommentoisit tähän, kun on ollut monesti mielessä, että mitä teidän yöimetyksille kuuluu, mutta en ole kehdannut kysyä. :) Teidän yöt kuulostaa kyllä tosi raskailta. Varmasti vielä hurjan paljon haastavampaa uhmaikäisen kanssa! Minäkin olisin voinut jatkaa päiväimetystä vielä, mutta kun nuo höppänät tuntuvat vaativan maitoa juurikin öiseen aikaan. Jotenkin niin paljon helpompaa kuitenkin lopettaa imetys kokonaan kuin että antaa vain päivällä ja kieltää yöllä.
   Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, että missä iässä lapsi itse vieroittaisi itsensä, jos vain imettäisi niin kauan, kun tämä haluaa. Mutta hurjasti tsemppiä ja voimia sinulle vieroitukseen, jos jaksat taas siihen hommaan ruveta! :)

   Poista
  2. Kiitos Maria tsempeistä :) Olen kuullut jopa 5-vuotiaasta lapsesta, joka ei millään suostunut luopumaan imetyksestä, se on kyllä aika hurjan kuuloista!!! :) Itse olen jotenkin toivonut, että tytär lopettaisi itse, se olisi niin luonnollista, mutta eipä hän näytä halukkaalta lopettamaan... Kyllä mun täytyy jostain saada voimia jaksaa vieroitus yöt, ehkä tsemppaannun näistä viesteistä :) Imetys olisi kyllä ihanaa jatkaa, mutta kyllä nuo täydet yöt vaan kuulostaa niin houkuttelevilta!
   P.s. Mukavaa tätäkin viikkoa sinulle ja perheellesi!

   Poista
 3. Täällä on kolmisen viikkoa "taisteltu" vasta 8kk ikäisen kanssa yöimetyksestä.. Huomasin jossakin vaiheessa olevani pojalle öisin tuttina, en voinut vaihtaa asentoakaan ettei poika herännyt siihen.. Kyllästyin tuttina oloon ja aloitin jonkinlaisen unikoulun. Alku näytti lupaavalta mutta sitten meni jotain pieleen ja nyt kolmen viikon jälkeen ajattelen välillä että palatako jälleen tutiksi vai mikä eteen.. Poika vain huutaa nukahtamistilanteessa, silittelyt ym ei tahdo auttaa.. Mukava lukea että sinä onnistuit. Toki tilanne on ihan eri siellä ja täällä, kun mulla tarkoituskaan ei ole lopettaa imetystä kokonaan.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa P kommentistasi! Tuo tuttina ole on varmasti raskasta. Esikoisen kanssa oli välillä samaa ongelmaa, mutta tyttö on ihmeesti aina juonut sen, mitä juo ja halunnut sitten oikean tutin suuhunsa ruvetessaan nukkumaan. Nyt tosin vaatii monesti yöllä herätessään, että olemme mahat vastakkain ja pidän hänestä toisella kädellä kiinni, että eipä siinäkään paljon asentoa sitten vaihdella. Toivottavasti teidän yövieroitus onnistuu! :)

   Poista
 4. Kiva lukea ihan erilainen imetystarina mitä itellä on ollut. Minulla ei nimittäin ole maitoa tullut juuri ollenkaan. Nuorimmaista imetin osittain kolme kuukautta ja se on ollut pisin aika. Kolmen ekan lapsen kohdalla ajattelin, että jos ei kerran maitoa tule niin sitten ei tule. Nuorimmaisen kohdalla ajattelin, että olisi kiva päästä "kokeilemaan" kunnon imetystä, mutta eipä maito taaskaan riittänyt. No, omat hyvät puolet pulloruokinnassakin on, mm. meidän lapset ovat nukkuneet jo 6kk ikäisenä yöt kokonaan. Vaan vielä toivon, että pääsisin joskus kunnolla imettämään!
  t. (varmaan) ikuinen vauvakuumeilija ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eerika, ikävä kuulla, ettei maito ole riittänyt, vaikka olet halunnut imettää. Se on kyllä harmi, että joillakin maitoa tulee, mutta ei ole kiinnostusta/halua imettää ja toiset taas haluaisivat, mutta maitoa ei vain tule tarpeeksi. Tuosta olen kuullut paljon, että pullomaitoa saavat vauvat nukkuvat kuin enkelit! Mutta jos sinulla vauvakuumetta piisaa, niin ehkä pääset vielä yrittämään imettämistä! Toivottavasti sitten onnistuisi hyvin! :)

   Poista
 5. Ihana söpö tyttö!! :)
  Hyvä että tilanne on helpottanut. On mukavaa imettää lasta sen ikäiseksi, että se jopa ehkä mahdollisesti saattaa saada siitä jonkun oikean muiston. Tai no meillä imetettiin lähes kaksivuotiaaksi eikä se kyllä koskaan aiheesta puhu.. hmm. Mutta periaatteessa se kuitenkin olisi mahdollista ;)

  Ainiin teillähän ei tosiaankaan esikoisella kans maito maistu.. mä oon miettinyt kans että saakohan tuo tarpeeks kalsiumia, kun lähes kaikki maitotuotteet on niin ei-ei hänelle. Riisipuuro ja suklaapuuro (mannapuuro+kaakao) ainakin menee, ja kaurapuuron joukkoon sekoitettu maito.. Pitääki kysellä sulta vähän vinkkejä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina! :) Meillä poika kyllä syö joskus murojenkin kanssa maitoa ja maitoon keitetyt puurot menee, mutta ei niitä ihan joka päivä söisi kyllä. Jutellaanpa aiheesta vaikka kun seuraavan kerran nähdään :)

   Poista
 6. Hienoa Maria! Hienosti imetetty ja hienosti vierotettu!

  Mä niin tykkään lukea näitä onnistuneita imetysjuttuja! Imetys itelle niin tärkeä ja tän suhteen omaan kans ton samanlaisen taistelija-asenteen kuten säkin :) Näpsä käytännössä vierotti itsensä siinä vuoden iässä enkä lähtenyt enää tuputtamaan kun lehmikseen sai jo siirtyä. Jäbä lähestyy vuotta eikä merkkejäkään vierottumisesta ;) Varmaan yritän joskus 1,5v lopettaa, koska haluan yöunet takas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aika hyvä fiilis jäi kyllä tästä tytön imetyksestä ja sen lopetuksesta. :) Ja imetys on kyllä yks kestosuosikkiaiheista ja -jutuista. :) Mulla ei kans ole koskaan tullut mieleen luovuttaa haasteidenkaan edessä, kun maitoa on onneksi aina tullut riittävästi, että se ei ole ollut ongelma. Mikäpäs siinä imetellessä vaikka kuinka pitkään, jos nuo yöt vain saisi nukkua. Ei oo varmaan kauheen tervettä olla puoltatoistavuotta saati pidempään tosi rikkonaisilla yöunilla joka ikinen yö.

   Poista
 7. Onpas kiva kuulla että on muitakin jotka imettää pitempään. :) Minä oon vanhempia lapsia imettäny vähemmän aikaa, mutta näitten nuorimpien kohalla jotenki tuntuu ettei raaski millään lopettaa imetystä. Oonkin ajatellut, etten ota minkäänlaisia paineita (vaikka välillä saa kuulla huomautuksia) vaan imetän just niin kauan ku siltä tuntuu. Sehän on ihan oma asia miten kauan sitä haluaa imettää, ja jos kerran imetys onnistuu eikä itteä ja lasta häiritse, niin mikä sen estää.. Meillä tyttö nyt 1 v ja 1 kk ja välillä meinaa paniikki iskeä että miten raaskin lopettaa (ku yleensä oon kans tuossa 1,5 v tienoilla lopettanu kokonaan), mutta sitten muistuttelen itelle että ei oo mikään pakko lopettaa ennenku tuntuu siltä. :) Meillä lapset ei syö tuttia eikä juo pullosta, niin se on niin haastavaa muutenkin tuo lopettaminen, kun ei oo mitään tarjottavaa jos kiukkukohtaus yllättää. Helpompi ehkä sitten lopettaa ku toinen osaa juoda mukista ym.
  Mutta hyvä että teillä on vierotus onnistunu! Kyllähän se tavallaan helpottaa sitten ku sen rumban saa läpi käytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava tosiaan kuulla, että on muitakin pidempään imettäneitä. :) Pakkohan jonkun on noita Suomen aika surkeita imetystilastoja vähän parantaa! Itsekin olen jonkun verran saanut kommentteja yli vuoden ikäisen imetyksestä, lähinnä vanhemmilta naisihmisiltä. Kaveripiirissä on onneksi paljon pitkään imettäneitä, joten siellä ei ole tarvinnut kuunnella ikäviä kommentteja. Jokaisen oma asiahan se on, miten pitkään haluaa imettää, eikä kannata kuunnella muiden huomautuksia. :)
   Meillä onneksi tutti on kelvannut kummallekin lapselle ja sen jätin pojalta pois 1v8kk:n ikäisenä ja varmaan tytöltäkin tässä kohta, kunhan on tuosta imetysvieroituksesta ensin kunnolla selvinnyt. Vettä ovat myös molemmat huolineet nokkamukista yöllä. Tsemppiä myös sinulle vieroitukseen sitten, kun sen aika on, mutta imetä nyt ihan rauhassa vielä, jos siltä tuntuu! :)

   Poista
 8. Esikoista imetin 1 v 4 kk ja kuopusta 1v. 8 kk. Molemmat lopetukset tuli aika lailla ex tempore, jotenkin vaan yhtäkkiä tuntui sopivalta hetkeltä lopettaa. Meillä myös molemmat ottivat maitohörppyjä monta kertaa yössä, mutta imetyksen lopettamisen jälkeen yöt alkoivat aika nopeasti muuttua kokonaisiksi yöuniksi :) Taaperon imetys on minusta tosi luonnollista ja ihan ihana osa äitiyttä. Kuopukselle on jäänyt selvästi itseelleenkin jotain positiivisia muistijälkiä imetyksestä kun välillä vieläkin (melkein 6-v.) kun kaipaa äidin hellyyttä, käpertyy syliin sellaiseen imetysasentoon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin on pitkät imetykset takana! :) Itsekin näen kyllä tuon taaperoimetyksen tosi luonnollisena ja ihanana asiana, vaikka kaikki eivät sitä ymmärräkään. Meillä poika ei taida imetyksestä mitään muistaa, mutta kovasti on siskon syntymän jälkeen puhuttu ja juteltu hänenkin imetyksistään ja poikahan olisi myös monesti tullut tuolloin 2-vuotiaana uudestaan tissille, kun pikkusiskokin sai maitoa. :)

   Poista
 9. Eksyin lukemaan blogiasi ja et arvaakkaan kuinka hyvä mieli minulle tuli sekä kirjoituksestasi että muiden kommenteista. Itse olen 1 v 4 kk tytön äiti ja edelleen imetän päivisin sekä pari kertaa myös yöllä. Olen saanut kuulla siitä paljon ja lähinnä negatiiviseen sävyyn. Neuvolastakin ollaan jo pitkän aikaa neuvottu, että yöimetys ja nykyään koko imettäminen pitäisi lopettaa. Itse haluaisin imettää vielä vähän aikaa. Toki tiedän, että yöimettämisen lopettamisen jälkeen yöt saatettaisiin nukkua paremmin. Mutta en koe nykyistä tilannetta mitenkään raskaana, joten en ole pitänyt kiirettä imettämisen lopettamisen suhteen. Ihanaa kuulla, että taaperoimettäjiä on muitakin, enkä ole kummajainen (miten minulle annetaan hyvin usein ymmärtää). Kiitos teille ihmiset. Minun päiväni muuttui juuri paljon paremmaksi ja tyytyväisellä mielellä jatkan vielä imetystä ikävistä kommenteista huolimatta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten mukava kuulla, että kirjoituksestani tuli hyvä mieli! Itsekin sain kyllä tosi hyvän mielen teidän kaikkien kommenteista! :) Tosi ikävä, että olet saanut negatiivisia kommentteja imetyksestäsi. Kyllä minunkin imetystäni on muutaman kerran ihmetelty, mutta olen yrittänyt jättää nuo kommentit omaan arvoonsa. Tuo on kyllä niin hassua, että neuvolan täditkään eivät aina kannusta jatkamaan imetystä, ihan samoja kokemuksia myös minulla ollut. Jos et koe yöimetystäkään raskaana, niin ei todellakaan ole mitään kiirettä lopettaa! Itsekin olisin mielelläni jatkanut vielä, jos nuo yöt olisivat olleet parempia. Ihania imetyshetkiä sinulle ja tyttärellesi! :)

   Poista
 10. Heippa:) Ihana blogi sulla. Mistä nuo lasten valkoiset kalusteet on?-Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! Lasten kalusteet ovat Ikeasta. Kovasti olisin halunnut, että mies tekisi itse kauniit vanhantyyliset kalusteet lapsille, mutta eipä sellaiseen pikku näpräilyyn ole nyt talon rakentamisen keskellä aikaa :)

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...