Talo Ahonlaidalla: Vihreällä viimeistelty keittiö

lauantai 15. lokakuuta 2016

Vihreällä viimeistelty keittiö

Nyt olisi sitten luvassa kuvia meidän lähestulkoon valmiista keittiöstä! Muutama lista vielä puuttuu ruokakomeron ja muiden paneelikaappien päältä. Olen kyllä niin innoissani tästä uudesta keittiöstä, sen kauneudesta ja sen käytännön toimivuudesta. Jopa minä, joka melkeinpä vihaan ruuanlaittoa, olen kokkaillut uudessa keittiössä hymyssä suin. Myös keittiön puhtaanapito on nyt paljon mukavampaa ja palkitsevampaa, kun lopputulos siivouksen jälkeen on niin kaunis.

Miehen kanssa puunattiin aamulla keittiö kuvauskuntoon. Mies on meillä se tarkempi siivoaja ja minä taas paljon suurpiirteisempi. Sen takia annan mielelläni imurin- ja mopinvarren hänelle, kun on tulossa jotkut juhlat tai niinkin tärkeät kuvaukset, kuin nyt nämä "keittiön ensi-ilta blogissa" -kuvaukset. ;)

Laatikkokaappien massiivipuiset rungot ja etulevyt ovat ysvämme tekemät. Muuten koko keittiö kaikkine helmipaneelikaappeineen, ruokakomeroineen ja liesikupuineen on mieheni käsialaa. Hän on myös hoitanut kaikki asennukset ja maalaushommat. Liesikuvun tekemisestä kerroin enemmän aiemmassa postauksessa. Laatikoiden kiskot ja laatikkorungot ostimme Ikeasta, samoin kuppivetimet. Laatokoiden kiskoissa on hidastimet, joten ne sulkeutuvat hyvin pehmeästi, eikä tarvitse pelätä astioiden menevän rikki. 
 
Pitkän seinän ja saarekkeen laatikkokaapit on maalattu Ottossonin pellavaölymaalilla. Värinä on kermanvalkoinen (vid gräddton).  Nämä jouduttiin maalaamaan neljään kertaan, jotta saatiin haluttu peittävyys. Ruokakomeron sekä integroidun jääkaapin ja pakastimen paneelioviin halusimme vähän rohkeamman värityksen. Olen ihastunut tuollaiseen vanhahtavan vihreään sävyyn ja sitä meillä on tulossa muuallekin. Maali on niin ikään Ottossonin pellavaöljymaalia. Sopiva vihreä sävy saatiin sekoittamalla 75% titaani-sinkkivalkoista (vit titan-zink) ja 25% övedinvihreää (övedsgrön).

 Meidän keitiössä noita laatikoita onkin ihan kiitettävästi ja hyvä niin. On ihanaa, kun astiat saa väljästi paikoilleen ja laatikon avaamalla näkee koko sen sisällön. Ylimmissä, matalammissa, laatikoissa on aterimet, puukot, kauhat sekä kahvikuppeja, lautasia ja laseja. Niihin sai kätevästi myös lautasliinat, leivinpaperit, muffinssivuuat sun muut tuotteet, joita oli aiemmin kamala etsiä syvistä keittiönalakaapeista, kun ne olivat siellä kaikki päällekkäin ja sikin sokin. Alemmat laatikot pitävät sisällään lautasia, kattiloita, kakkuvuokia ja keittiön kodinkoneita kuten sähkövatkaimen ja vohveliraudan.

 Ruokakomerossa meillä on mikro, leivänpaahdin, kahvin- sekä vedenkeitin. Emme juo itse kahvia emmekä teetä, joten ne saavat olla siellä aika rauhassa. Vieraiden tullessa siirrämme keittimet komeron viereiselle työtasolle kahvittelun ajaksi. Mikro ja leivänpaahdin toimivat hyvin skafferissa. Ruokakomerossa säilytämme myös kaiken kuivamuonan, leivontatarvikkeet, säilyketölkit, hiutaleet jne. Mausteet sen sijaan ovat saarekkeessa hellan viereisessä laatikossa.


  Jääkaapin ja pakastimen yläpuolella olevissa pienimmässä kaapeissa on hyvä paikka joulukoristeille ja muille harvoin tarvittaville tavaroille. Kolmas pitkä kaappi on vielä ilman hyllyjä, mutta se tulee todella tarpeeseen. Sinne tulee luultavasti kaikenlaista rojua ja tärkeitä papereita, joita on vielä muutama banaanilaatikko pullollaan, ja joille ei ole vielä keksitty muuta säilytyspaikkaa. Lasten maalaustarvikkeet ja muovailuvahat sekä ehkä myös askartelutarvikkeet olisivat myös siellä hyvin käden ulottuvilla. Samoin lääkkeet olisi tarkoitus laittaa tähän kaappiin jonnekin tarpeeksi korkealle, ei pienten käsien ulottuville.

 Koivutasojen käsittelystä kerroin aiemmassa postauksessa täällä. Taso on ollut todella helppo puhdistaa ja siihen ei tunnu jäävän tahroja, vaikkei aina heti jaksaisikaan ehtisikään pyyhkiä niitä pois. Käsitiskiaine, rumemmat muoviset tiskiharjat sekä tiskirätit ovat piilossa tiskialtaan ja integroidun tiskikoneen välissä olevassa pienessä ritiläkaapissa. Konetiskitabletitkin olisi kätevä laittaa sinne, mutta tuon nuorimmaisen, hyvin ehtiväisen ja uteliaan, viikarin takia se ei vielä onnistu.
Mummuni on tehnyt kauniita pyyheliinapeitteitä, joita esittelinkin blogissani aiemmin. Niistä yksi, Lumikki-kuvioinen peite, pääsi keittiö seinälle. Siinä on sopivasti vihreää, joten se sopii hyvin keittiön väreihin. Mies on luvannut tehdä peitteelle siihen sopivan hyllyn, kunhan ehtii. Keittiöön löytyi myös toisesta mummulastani tuotujen mattojen joukosta kaksi vihreän sävyistä mattoa, jotka on kuin tehty meidän keittiöön.

Keittiö on muutaman viikon käytön perusteella ollut todella toimiva, enkä kyllä kaipaa yhtään niitä perinteisiä ylä- ja alakaappeja. Ruokakomero on myös ollut kätevä ja oikein onnistunut ratkaisu. Liikuntaakin saa tässä suuremmassa keittiössä touhutessa ihan erilailla, kun joutuu seilaamaan ympäri saareketta astioita ja tavaroita hakemaan ja ees taas ruokakomerolle, jääkaapille ja ruokapöydälle. Ihanhan tässä pitäisi askelmittari hommata. ;) 

Kuvia tuli nyt luvattoman paljon, kun oli niin vaikea karsia. Mutta ainakin näette nyt keittiön ihan joka kulmasta. :)

 

28 kommenttia:

 1. Onpa ihana! Onnea uudelle keittiölle (ja koko kodille, kun en ole muuttonne jälkeen mitään kommentoinut, vaikka olenkin projektianne seurannut jo hirsikehikkovaiheesta asti)! Kaikki näyttää niin harkitulta - ja selvästi vaivan arvoiselta! Fiksusti olette miettinee kaikelle säilytyspaikat etukäteen ja kuulostaa siltä, että ihan heti ei tule tila loppumaan keittiöstä kesken! Tuo ruokakomero on kyllä erityisen kateutta herättävä ilmestys - tuollaisen piilopaikan minäkin olisin keittiööni halunnut pienille keittiön laitteille, jos tilaa olisi ollut. Remontoidessa vanhaa mahdollisuudet oli kuitenkin rajallisemmat. Mutta teidän keittiö näyttää siltä, että se tulee näkemään kymmeniä ja kymmeniä vuosia perheen elämää, niin arkea kuin juhlahetkiäkin. :) T. Anna pohjalaistalosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! :) Kyllä tässä yli kolmen vuoden rakennusaikana on ehtinyt yhtä jos toista suunnitella ja keittiötäkin miettiä aika tarkkaan. Tilaa tosiaan riittää keittiössä ja ruokakomero on siihen vielä hyvä lisä. Nyt mies sai juuri vielä vihreän kaappirivistön yhteen kaappiin hyllyt paikoilleen, joten johan kelpaa säilytellä, vaikka kaikesta turhasta haluankin päästä aina mahdollisimman nopeasti eroon. Mukavaa syksyä! :)

   Poista
 2. Kaunis, hallittu kokonaisuus. IHANA. Värit sointuvat hyvin toisiinsa keittiössä. Blogiasi on ilo lukea.

  VastaaPoista
 3. Oikein ihana ja kodikas siitä tuli, en tosin epäillytkään sitä! Tuo vihreä väri tuo mieleen oman, jo edesmenneen isoisän ja hänen tekemät puutyöt! Kaappitilaa ei ole koskaan liikaa! Ja tuo teidän saareke ja erityisesti uuni ja pesuallas hivelee silmää!!! Olette te taitavia, sinä suunnittelijana ja miehesi rakentajana!!!

  VastaaPoista
 4. Voi mahdoton, miten kauniin näyttää <3 <3 En yhtään ihmettele vaikka tuolla onkin ilo kokkailla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eerika! <3 Kummasti ainakin vielä on sellainen alkuhuuma päällä, että kokkailu maistuu. Toivottavasti huuma ei lopukaan. :)

   Poista
 5. Ompa teillä upea keittiö, jonka suunnitteluun on selvästi käytetty aikaa! Kaikki sopii niin täydellisesti yhteen. Olin aivan hämmentynyt, miten hyvin olitte saaneet piilotettua jääkaapin ja pakastimen. Ja tuo ruokakomero vaikuttaa niin kätevältä, kun ei tarvitse pitää mitään ylimääräisiä kodinkoneita pöydillä. Teillä mahtuu puuhaamaan! Aivan ihana kokonaisuus! :) Ihanaa syksyä teille uuteen kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja! Halusimme tosiaan jääkaapin ja pakastimen ja astianpesukoneen, kaikki nykyaikaiset vempaimet, piiloon, ja ne saatiinkin hyvin integroitua pois näkyvistä. Ruokakomeroon mahtuu kivasti kaikki kuivamuona ja vähän muutakin. :)

   Poista
 6. Näyttää hyvältä nuo ihan sileät laatikot. Kun on paljon laatikoita, kokonaisuus säilyy rauhallisena.

  Varmasti ihanaa kokkailla valmiissa uudessa keittiössä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Aluksi jännitimme, että näyttävätkö täysin sileät laatikot liian moderneilta, mutta kokonaisuus on minusta juuri hyvä. :)

   Poista
 7. Yhdyn edellisten sanoihin täysin, on kyllä niin kaunis keittiö ❤ Nuo sileät ovetkin on kyllä nätit ja varmaan nuo samalle tasolle tulevat rungot tekevät sen, ettei kaapistot näytä yhtään modernilta. Kyllä tuollaisessa keittiössä olisi ilo kokkailla! ☺

  VastaaPoista
 8. Kiitos Nanni! :) Tuo on aivan totta, että jos laatikoiden etulevyt tulisivat rungon päälle, olisi ilme paljon modernimpi.

  VastaaPoista
 9. teillä on upea keittiö ja koko talo aivan ihana <3 mitä materiaali teidän katto on? onko se pelkkää höylättyä lautaa vai pontattua kattolautaa? meille olisi myös tulossa tuollainen.. :)
  terv. Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emmi! Laitoinkin sinulle jo sähköpostia, mutta vastaanpa nyt tähänkin eli katossa on höylättyä ponttaamatonta lautaa. :)

   Poista
 10. Kylläpä tästä keittiöstä tuli upea! Aivan ihana <3

  Joskus, kun pidät seuraavan kuvaushetken, olisi ihana päästä kurkistamaan skafferin sisälle. Meillä tuvassa on leivinuunin ja hirsiseinän välissä n. metrin välikkö, joka on aiemmin palvellut navettavaatteiden säilytyspaikkana ja siellä on siksi myös vesipiste. Kauniisti sitä edelleen pesukopiksi kutsutaan. Olen suunnitellut, että lyhentäisin tilaa uunin etureunan tasolle ja käyttötarkoitus muuttuisi juurikin ruokakomeroksi. Siksi kiinnostaa kotimaiset vinkit ja ideat tuohon tilaan :)

  Kysyin sinulta jo aiemmin noista työtason takaan olevista ikkunoista ja olen käynyt vastauksen lukemassa, nyt en vaan muista huomasinko silloin heti tuoreeltaan vastauksesta kiittää. Siispä kiitokset näin viiveellä, jos en jo kiittänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Carita! :) Skafferia kuvailen varmasti sisältäkin jossakin vaihessa. Nyt sieltä puuttuu vielä muutama hylly, eikä se muutenkaan ole vielä sisältä kovin nätti jauhopusseineen kaikkineen. :)

   Poista
 11. Voi että miten upea ja kaunis keittiö teillä on!
  Muutenkin talo näyttää niin täydelliseltä. :)

  VastaaPoista
 12. Onnea uudelle keittiölle, emännälle ja koko perheelle. Lopputulos on todella tyylikäs ja harkittu. Eikä siitä kuitenkaan puutu persoonallisiakin ratkaisuja. :)

  Olen palannut blogisi ääreen (luen lähinnä näitä rakennus-postauksia) vuoden tauon jälkeen ja täytyy sanoa, että olette te sitkeitä sissejä. Silloin vuosi sitten jo mietin, että huh huh aikamoista, mutta teillä ei vaan virta loppunut kalkkiviivoilla. Se on kunnioitettavaa, vaikka toki on varmasti rankkaakin ollut.

  VastaaPoista
 13. Kiitos paljon Mikko! Eivät nämä rakennusvuodet tosiaan mitään helppoja ole olleet. Mutta eipä paljon ole ollut muuta vaihtoehtoa, kuin jatkaa vain. Nyt on hyvä asua uudessa kodissa ja jatkaa rakentamista pikku hiljaa. :) Mukava, että palasit seurailemaan blogiani! Rakennusaiheisia postauksia tulee aina, kun hommat täällä etenevät. :)

  VastaaPoista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...