Talo Ahonlaidalla: Vanhan puuhellan kunnostus

perjantai 15. tammikuuta 2016

Vanhan puuhellan kunnostus

Löysin luonnoksista tällaisen kauan sitten lähes valmiiksi tehdyn postauksen puuhellan kunnostuksesta, joten julkaistaanpa se nyt, ettei jää aivan unholaan. Mies piti tänään talvilomapäivän ja kävimme häntä talolla moikkaamassa. Otin samalla muutaman lisäkuvan puuhellasta. Postauksen kuvista suurimman osan olin jo laittanut tänne valmiiksi, ja ennen käytin pienempiä kuvia, joten yhteneväisyyden vuoksi kaikki kuvat ovat nyt pienempiä kuin normaalisti. Seuraavassa postauksessa nähdään sitten taas vähän suurempia kuvia. :)

Kaakeliuunin muurauksen yhteydessä tasan vuosi sitten taloomme muurattiin myös vanha Högforssin puuhella. Ostimme kaksi samanlaista vanhaa puuhellaa, joissa molemmissa oli joitakin vikoja. Mies purki hellat ja osia yhdistelemällä sekä korjailemalla niistä saatiin yksi ehjä hella. 
Hellan osat olivat todella ruosteisia, joten ne saivat kokea sitruunahappokäsittelyn. Osat olivat siis noin vuorokauden kiehuvasta vedestä ja sitruunahaposta sekoitetussa liuoksessa. Tämä liuos poisti ruosteen hämmästyttävän tehokkaasti! Liuotuksen jälkeen kuivasimme osat ja levitimme harjalla osiin ohuen kerroksen liesimustaa. Tämän jälkeen vielä harjasimme osat harjan kiillotuspuolella, mikä antoi upean kiiltävän pinnan.
Tämä Högfors No5 puuhella on minusta erityisen kaunis kaikkine koukeroineen ja koristuksineen. Piipun ja huuvan maalaamme jossakin vaiheessa valkoisella maitomaalilla.  

Kaakeliuunissa olemme pitäneet valkeaa säännöllisesti, mutta puuhellassa oli vasta tänään ensimmäistä kertaa tuli, kun mies sai viime viikolla tehtyä siihen vielä jonkun viimeisen valuun. Hienosti rätisi tuli puuhellan pesässä, mutta kyllä saa olla pienten lasten kanssa tarkkana, etteivät polta sormiaan noissa kuumissa rautaosissa. Ihan sama homma on kaakeliuunin luukkujen kanssa. 


Mukavia pakkaspäiviä!


28 kommenttia:

 1. Kuulostaa aika isotöiseltä tuo kunnostamisurakka, mutta ehdottomasti se kannatti! Ihan älyttömän kaunis! Upea kuva talostanne bannerissa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa! Olihan siinä hommaa, mutta lopputulos kyllä palkitsee! :) Minulla oli sama bannerikuva ainakin kaksi vuotta ja minun on jo pitkään pitänyt vaihtaa se. Nyt kun maassa on lunta, niin sain sopivan kuvan talostamme. :)

   Poista
 2. Niin kaunis ja tuo sen aivan oman tunnelmansa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aidafoun! Puuhellan tuoma tunnelma on kyllä aivan omaa luokkaansa! :)

   Poista
 3. Upea tuo puuhella, teille tulee varmasti ihana koti! Omissa unelmissa on myös rakentaa joskus pohjalaistyylinen hirsitalo. Iso tupakeittiö ja korkeat huoneet, kakluuneja ja pönttiksiä <3 Pehmeitä värejä ja vanhaa tyyliä! Seuraan innolla kotinne valmistumista! Hyvää alkanutta vuotta ja tsemppiä loppukiriin!
  Kiki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Kiki! :) Mukava, kun te lukijat tsemppaatte tässä meidän urakassa! Toivottavasti sinunkin unelmasi hirsitalosta toteutuu. :)

   Poista
 4. Valloittavan kaunis hella ja koko komea uuni!

  VastaaPoista
 5. Sinulla on nyt alussa kuva teidän vaikuttavasta pohjalaistalosta. Rakennamme vähän vastaavanlaista taloa uudella käsinveistetyllä hirsikehikolla. Minulla on ollut ongelma ikkunoiden vuorilautojen ja etenkin siis sen yläosan kanssa joka saisi olla vähän koristeellinen. Minua miellyttää tuo teidän malli. Mistä sen löysitte, teittekö itse kuvan pohjalta vai löytyikö tekijä?
  Kaunis tuo teidän puuhella, todella onnistuneet nuo muuratut profiilit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Meidän koristeellinen vuorilista on hankittu Sami Kanto Ky:ltä. Hänellä oli valmiita malleja erilaisista listoista, joista sitten valitsimme tämän. Itsekin tykkään kyllä tuosta mallista. :)

   Poista
 6. Upea hella! Meillä sama edessä. Tuon tyylinen pitäisi löytää. Keittiö laitettiin muuten jo kuntoon mutta hellanpaikka jäi vielä tyhjäksi. Täytyy tutkailla nettiä jos löytyisi sopiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viivi! Toivottavasti löydätte sopivan hellan teidänkin keittiöönne! :)

   Poista
 7. On kyllä kauniisti koristeltu puuhella teillä!

  VastaaPoista
 8. Tosi kaunis lopputulos, vaikka kuulostaa työläältä projektilta. Ihana kun löysitte noin hyvin talon henkeen sopivan puuhellan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! Olihan tuossa hommaa, mutta lopputulos palkitsee jälleen. :)

   Poista
 9. Todella kaunis hella teillä, melkein saa minut lopullisesti päättämään mitä tapahtuu keittiöremontin yhteydessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puuhellat ovat kyllä ihania ja tunnelmallisia :)

   Poista
 10. Niin kaunis koti teillä, että on pakko kommentoida eksyttyäni sivuillesi! Ja ihana blogi muutenkin, ihanat lapset!

  VastaaPoista
 11. I.H.A.N.A puuhella... tuollainen olisi kyllä niin unelma:)

  VastaaPoista
 12. ei voi muuta kuin kerta toisensa jälkeen todeta että jälleeen niiiiiin kaunista tuotosta ja työn jälkeä. Toivon teille mahrottomasti kärsivällisyyttä <3 "pikku" rutistus enää :)
  Tää on aivan varmasti todella harvinainen projekti nykyrakentamisen mittapuussa. ootte uutteria kyllä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Kärsivällisyyttä todellakin tarvitaan. Tuntuu, että olen viimeisen vuoden ollut kuin tulisilla hiilillä ja vain odottanut muuttoa...
   Onhan tämä aikamoinen projekti kyllä ollut ja projektia riittää vielä muutonkin jälkeen monta, monta vuotta, että saadaan kaikki ulkorakennuksia ja pihaa myöten valmiiksi. Tai ihan valmista ei varmaan tule koskaan, kun uutta projektia pukkaa koko ajan. Mutta muuton jälkeen ollaan jo voiton puolella :)

   Poista
 13. Tämä postaus olikin mennyt ihan kokonaan minulta ohi, mielenkiintoinen juttu ja kaunis hella! :) Minäkin haaveilen hellasta sitten kun keittiön teemme isomman remontin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lotta! Puuhellan on kyllä tosi kaunis. :)

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...