Talo Ahonlaidalla: Sittenkin kasvimaa

tiistai 6. kesäkuuta 2017

Sittenkin kasvimaa

Nyt ovat kesäsäät olleet kohdillaan, ja olen ollut aika innoissani tulevasta ensimmäisestä kesästä uudessa kodissa. Nautin valtavasti maaseudun rauhasta, kesän tuomasta vihreydestä ja kauneudesta. Edes traktorien ajoittainen pörinä ei vähennä tuota rauhaa yhtään, sillä ne tuovat juuri oikeanlaista aitoa maaseudun kesän tunnelmaa.

Viime viikonloppu meni ulkosalla erilaisia pihatöitä tehden. Tontin takaosaan ilmestyi kasvimaa, vaikka sellaista ei pitänyt vielä tänä vuonna laittaa laisinkaan. Aluksi mies rupesi puhumaan ihan pienestä perunamaasta, ja sitten mietittiin, että kyllä ne omassa maassa kasvaneet porkkanat ja salaattikin olisivat vaan niin herkullisia. Loppujen lopuksi tuntuu, että olemme kohta lähes omavaraisia, kun perunan, porkkanan ja salaatin lisäksi maahan päätyi vielä kahta eri hernettä sekä kesäkurpitsaa. :D

Perunamaasta tulikin astetta isompi, kuin oli ajateltu. Ostettuja siemenperunoita vain riitti ja riitti, ja lopulta niitä tuli neljä pitkää penkkiä. Lapset olivat ihan otettuja tästä oman ruuan kasvatuksesta ja olivat innoissaan asettelemassa perunoita ja siemeniä maahan. Kasvimaa näyttää rutikuivalta, mutta onneksi eilen satoi aika paljon, joten eiköhän maa saanut vähän kostuketta.
Kasvimaa on tosiaan talon etupuolella aivan tontin takaosassa. Mies äesti traktorilla pitkää heinää kasvaneen pellon, joten nyt meidän tontin raja erottuu hyvin naapurin pellosta. Tontin nurkassa olevan kivikasan lähettyville on suunnitteilla rakentaa myöhemmin pihasauna vanhoista hirsistä. Hirret saatiin ilmaiseksi, joten eipä tule saunalle kauheasti hintaa.Aiemmassa postauksessa lupailin, että voisin joskus laittaa tänne kuvan meidän tontin ei niin nätistä puolesta. Tässä viimeisessä kuvassa näkyykin oikein hyvin meidän järkyttävän rumat vanhoja hirsiä, lautoja ja muuta puutavaraa sisältävät pressuilla peitetyt kasat. Talokin kuvassa vilahtaa, joten voi vähän hahmottaa, missä kasvimaa sijaitsee. Miehen oikealla puolella on vielä muutama hirsikasa lisää, joten eipä tämä tontin toinen puoli tosiaan mikään kaunis näky ole.


 Ensimmäinen ulkorakennus, vanha aitta, onkin tarkoitus pystyttää jo tänä kesänä, jos vain rakennusluvat sun muut saadaan kuntoon. Aitta on niin tilava, että sen sisälle saisimme säilöön suuren osan pihan puutavarasta puhumattakaan pyöristä, suksista sekä muista kausivälineistä, jotka nyt ajelehtivat milloin missäkin. Aitan myötä piha tulee siis siistiytymään kummasti, joten odotan sitä kovasti.


Mitäs teidän lukijoiden kasvimaalla kasvaa tänä kesänä? :)

4 kommenttia:

 1. Siellä ollaan oltu kyllä reippaana, ihania kuvia lapsista. Niin samanlaisia ajatuksia täälläkin! Ihanaa asua maalla, aina vaan enemmän nauttii kaikesta tästä ympärillä olevasta tilasta ja rauhasta. Meistä tuntui, että ylitettiin jotenkin itsemme, kun saatiin jopa pientä kasvimaan tynkää tänä vuonna aikaiseksi. Tuli ihan samanlainen fiilis muka omavaraisuudesta :D Mies on myös puhunut hartaasti tuosta perunamaasta, saa nähdä innostuuko vielä tälle kesälle sitä mylläämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Tulevaisuudessa pitäisi varmaan jonkinlainen maakellari rakentaa, koska olisi kyllä kiva syödä oman kasvimaan satoa talvellakin. Perunamaan laitto ei loppujenlopuksi ollut hirveän kova homma. :)

   Poista
 2. Jokainen pieni askel kohti pienenpientä omavaraisuutta on aivan huimaa! Me likan kanssa täällä niin intoillaan jokaisesta tupsusta kasvimaalla. Harmi että ne tupsut ovat useimmiten rikkaruohoja, mutta kyllä siellä jo retiisit kurkkivat ainakin!! :D Kun ei kaupungissa asuessaan pystynyt basilikaa kummempaa kasvattamaan, nämä kaikki pienet askeleet ovat aivan juhlaa, saa katsoa kuinka itse kastelee ja Luoja kasvattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Mä en voi edes kitkeä rikkaruohoja, kun en tunnista niitä mahdollisista kukan tai porkkanan alusta, mutta kyllä meillä herneen ja kesäkurpitsan alkuja on jo hyvää vauhtia kasvamassa. En malta odottaa, että jossain vaiheessa ehkä saadaan jopa joku pieni nysä pöytään saakka maistettavaksi! :D

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...