Talo Ahonlaidalla: Aitan suunnittelua

keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Aitan suunnittelua

Meidän pihalla riittää hirsikasoja ja niistä olisi kovin kiva päästä eroon. Toisin sanoen ne pitäisi pystyttää meidän tontille, jolloin ne muuttuisivat rumista hirsikasoista kauniiksi pohjalaispihapiirin ulkorakennuksiksi. Pari vuotta sitten mies huomasi työpaikkansa ikkunasta, että vanhan Joupin aitan paikalle ollaan rakentamassa kerrostaloa. Hänpä kysyi, millä hintaa aitan saisi omakseen ja kun muita ostajia ei nopealla aikataululla löytynyt, niin kohta se olikin jo meidän. Aitta olisi voitu kuljettaa kokonaisena meidän tontille, mikä olisi ollut tietenkin kätevin vaihtoehto. Ongelmaksi muodostui matkan varrella oleva junarata, jonka kaapeleiden ali korkea aitta ei olisi mahtunut. Niinpä se oli purettava ja odottaa nyt uudelleenpystytystä.
Aitta on melko massiivinen tapaus, ja miehen kertoessa minulle ostomahdollisuudesta olinkin ehdottomasti sitä mieltä, että en tuollaista jättiaittaa pihaani halua. Minulla kun oli mielikuva parista sievästä pikkuaitasta tontin laidalla. Nyt olen kuitenkin ehtinyt jo tottua ajatukseen komeasta ja korkeasta aitasta, vaikka vähempikin olisi riittänyt. Asiaan totuttelua auttoi myös se, että meille ei lopulta tullut aitasta muita kustannuksia kuin sen purkaminen sekä tietenkin nyt tuleva pystytys.

Toiveena olisi saada aitta pystyyn syksyn aikana, kunhan luvat saadaan kuntoon. Ongelmaksi voi muodostua huopakaton teko, joka vaatii tarpeeksi lämpöisen ilman. Aitta on niin suuri (6x6m), että sen sisälle mahtuisi suuri osa pihan muista lauta- ja puukasoista ja piha siistiytyisi huimasti. Lisäksi saisimme kipeästi kaivattua säilytystilaa pyörille ja muille ulkovälineille. Siksi toivonkin, että aitta saataisiin kasaan tämän vuoden puolella, vaikka itse talokin on vielä kovin keskeneräinen.

Aitasta ei ole kovin hyviä kuvia kokonaisena, mutta näistä kuvista saa jonkinlaista osviittaa siitä, miltä valmis aitta tulee näyttämään. Koko komeuden kruunaa vellikellotorni sekä parimetrinen rautatanko viireineen. 

Googlemapsista löytyi vielä aika kelpo kuva aitasta. Aitan alkuperäinen ulkoasu tullaan säilyttämään hyvin tarkasti uudelleenpystytyksessä. Aitta pystytetään talon kuistista katsottuna etuoikealle.Aitan sisällä oli vielä mukava yllätys – kaksiosainen hirrestä veistetty viljalaari, josta saamme sievän pihasaunan tontin perälle. Siitä voisinkin tehdä ihan oman postauksen myöhemmin. 


Iloa kesäpäiviisi!

12 kommenttia:

 1. Se on ja siitä tulee upea! Onneksi poimitte palan Seinäjoen historiaa talteen. :) Tämä onkin yksityiskohtineen aivan erityinen aitta.

  VastaaPoista
 2. Onpa todella upea! Teidän pihasta tulee nähtävyys. Ihmetyttää vaan, että miten tuollaisen rakennuksen paikalle on annettu rakennuslupa uudisrakennukselle. Ei ole sivistys päätä pakottanut. Hienoa, että pelastitte!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yksinäinen aitta keskellä kaupunkia kerrostalojen keskellä olisi ollut aika surullinen näky, kun kaikki muu vanha ympäriltä oli jo hävitetty. Saapahan aitta nyt uuden elämän :)

   Poista
 3. Mahtava pelastus! Voi kun tuosta tulee hienoa, hyvä te!

  VastaaPoista
 4. Komea aitta, minä sanoisin jopa viljamakasiiniksi. Hienoa että pelastitte rakennuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Mukava, kun aitta saa uuden elämän :)

   Poista
 5. Aivan mielettöttömän upea!! Mahtavaa kun siirrätte sen pihaanne.

  VastaaPoista
 6. Upea aitta! Mahtavaa että aitta sai uuden elämän! :)

  VastaaPoista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...