Talo Ahonlaidalla: Puutarhaunelmia

perjantai 21. huhtikuuta 2017

Puutarhaunelmia

Vaikka ilmat ovat olleet tosi vilpoisia, niin kesää kohti mennään silti koko ajan. Voi, miten odotankaan ensimmäistä kokonaista kesää omassa kodissa! Kevään ja kesän tullessa pääsemme kunnolla jatkamaan pihan laittoa. Pari vuotta sitten saimme istutettua nurmikon talon ympärille, mutta muuten meidän lähes puolen hehtaarin tontti on aivan luonnontilassa. Etupiha on myös täynnä jos jonkinlaisia pressukatoksia, jotka pitävät sisällään erinäisten ulkorakennusten hirsiä ja muuta puutavaraa. Noiden rumien kasojen toivoisin häviävän mahdollisimman pian tontilta, mutta hetki täytyy vielä malttaa.  Kun mietin meidän suunnitelmia pihan ja puutarhan suhteen tulee ensimmäisenä mieleen sanat "rentoa ja rehevää". Haluamme melko runsaan ja silti mahdollisimman helppohoitoisen, värikkään puutarhan, joka koostuu erilaisista perinnekasveista. Karsastamme millintarkkaan leikattuja nurmikoita ja viivasuoria kukkapenkkejä ja puurivistöjä. Kaipaamme kotimme ympärille rennon huoletonta maalaisilmettä, mutta toki yleisilmeen täytyy silti olla siisti. Suuren osan kauniiden perennojen, pensaiden ja puiden taimista saamme sukulaisilta. Syreeni, tuomi, pioni, juhannusruusu – kuinka odotankaan, että pääsen ihastelemaan noita ihania kasveja ja niiden tuoksuja omalla pihallamme!

Meillä ei miehen kanssa ole sen kummempaa kokemusta puutarhanhoidosta saati suunnittelusta, mutta kova innostus on tehdä ja suunnitella itse. Apua saamme onneksi puutarhanhoidossa kunnostautuneilta sukulaisilta. Äidiltäni lainassa olevaa "Ukonhattu ja Ahkeraliisa"-kirjaa on myös tutkittu ja sen mukaan mietitty, mille puolelle taloa mikäkin kasvi kannattaa istuttaa ja milloin mikäkin lajike kukkii.


 
Tänä kesänä emme luultavasti vielä ehdi istuttaa minkäänlaista hyötykasvitarhaa. Marjapensaat, peruna, porkkana- ja mansikkamaa saavat odottaa seuraavia kesiä. Johonkin tontin nurkkaan ilmestyy myös melko varmasti jossakin vaiheessa luonnonkukkaniitty. män kesän tärkein tavoite on, että saamme avaralle ja paljaalle tontillemme puita ja pensaita, jotka antavat pikku hiljaa kasvaessaan näkö- ja tuulensuojaa sekä muutaman kukan kauneutta ja väriä tuomaan.

Postauksen kuvat on napattu Pinterestin ihmeellisestä maailmasta. Tästä linkistä pääset blogini Pinterest-tilille, johon olen keräillyt inspiraatiokuvia eri kategorioista kuten keittiöstä, sisustuksesta ja puutarhasta. Sieltä löydät myös kansiot omille käsitöilleni sekä meidän talosta otetuille kuville.


Minkälaisia puutarhaunelmia sinulla on tulevalle kesälle? :)

 

12 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat ja suunnitelmat! Meille rakentuu Lillevilla-kesämaja ja tulossa on kaikenlaisia projekteja puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Kesämaja ja puutarhaprojektit kuulostavat ihanilta! :)

   Poista
 2. Kivoja ajatuksia teillä puutarhan kanssa! Minustakin tuntuu, että tulevana kesänä ei vielä ehditä isommin puutarhaan keskittyä. Me kaivataan niin kovasti saunaa, että se täytyy ihan ensimmäisenä rakentaa yläkerran jälkeen. :) Jos muutaman syreenin, juhannusruusun ja ne koivut saisi pihaan.. Tuulensuojaa kyllä kaipaa täällä peltojen keskellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Ihanaa olisi tosiaan päästä jo saunomaan, mutta meillä sauna on nyt varastona ja se ei ihan heti tyhjene. Pihahommia yritetään jonkin verran saada eteenpäin kesän aikana ja pitäisi kai sitä joku ulkorakennuskin saada pystyyn ennen talven tuloa. :)

   Poista
 3. Ihania kuvia olet löytänyt! Teidän pihasta tulee varmasti yhtä ihana kuin koko talostakin!
  Avara tontti on kuin puhdas paperi, johon voi alkaa suunnitella haluamaansa puutarhaa, vaikka toki kasvien kasvamista joutuukin odottelemaan tovin jos toisenkin. Mutta ajan kanssa siitä saa juuri sellaisen kuin haluaa. Kun ostaa valmiin talon, saa kaupanapäälle myös jonkun muun suunnitteleman pihan, joka ei ihan aina kohtaa omien odotusten ja mieltymysten mukaan. Pikkuhiljaa kuitenkin siitäkin saa muokattua mieleisensä.
  Itse haaveilen lasikuistinja kesähuoneen lisäksi rehevistä pionipenkeistä, tuuheasta alppikärhökaaresta, kookkaista syyshortensia pensaista ja vanhoista omenapuista. Kaikki paitsi omenapuut tontilta jo löytyy, mutta kovin ovat vielä vaatimattoman näköisä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta Hanna! Tuo on niin totta, että tyhjälle tontille on upea ruveta suunnittelemaan ja rakentamaan omaa unelmien puutarhaa. Mutta kyllä minä niin toivoisin, että tontilta löytyisi valmiiksi vaikkapa muutama kaunis vanha omenapuu tai koivu! Puiden kasvua kunnon mittaan kun on niin kovin pitkä aika odotella.
   Sinun puutarhahaaveesi kuulostavat ihanilta! :)

   Poista
 4. Hei, jos suunnittelette tulevaisuudessa kukkaketoa, niin maaperän köyhdyttämien kannattaa aloittaa heti. Se kestää vuosia, jos ei ole valmista ketoa. Pitää olla karu paikka. Pellolle ei onnistu. Niittäminen loppukesästä ja niittojätteen poisto on tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä neuvoista! Meillä myllättiin tuota yhtä tontin nurkkaa maalämpöputkia kaivettaessa niin, että multa sekoittui aika hyvin muuhun maahan, joten siellä kohtaa pelto ei ole mikään kovin rehevä. Kukkaketo ei ole kuitenkaan vielä tämän kesän asia, joten täytyy pitää vinkkisi mielessä. :)

   Poista
 5. Niin ihastuttavia kuvia! Aivan täydellistä jos joskus olisi itselläkin tuollainen vanha pihapiiri aittoineen ja ehdottomasti pihatien keskellä pitää kasvaa nurmi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kuvia on kyllä ihana katsella ja haaveilla, että omakin piha voisi vielä joskus näyttää samanlaiselta! Vihreä nurmi pihatien keskellä on ihan ehdoton! Meillä taisi viime kesänä jo muutama ruohotupsu kasvaa tien keskellä. :)

   Poista
 6. Voi puutarha! Sitä mäkin tässä pähkään ja pian pitäisi etsiytyä taimitarhalle ja kysellä vähän kaikenlaista! Aion istuttaa tuolle meidän "yläpellolle" kaikkea mitä käsiini saan! :D Katsotaan jättääkö myyrät yhtä ainutta eloon. Tai pakkaset..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaa on kiva suunnitella ja varmaan toteuttaakin, mutta jännittää kyllä hieman, kun ei olla mitään viherpeukaloita. Kai sitä oppii, eikä ole onneksi niin vakavaa, vaikka tekisi vähän virheitäkin aluksi. Toivottavasti myyrät ja pakkaset eivät tee tuhojaan siellä tai täälläkään. :)

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...