Talo Ahonlaidalla: Maukas kaalilaatikko ja vanha keittokirja

lauantai 7. lokakuuta 2017

Maukas kaalilaatikko ja vanha keittokirja

Tein viikolla herkullista kaalilaatikkoa, josta miehen kanssa tykkäämme kovasti. Sitä tulee kuitenkin tehtyä hyvin harvoin, sillä se ei ole mitään lasten herkkuruokaa. Pienempänä kaikki ovat kyllä syöneet kaalilaatikkoa, ja pikkuveljelle se vielä maistuikin ihan hyvin. En muista, mistä olen tämän reseptin löytänyt, mutta se on kyllä tosi helppo ja hyvä. Siirappia joudun tosin lisäämään aina maistelemalla aika paljon lisää, koska tykkään, että kaalilaatikossa saa olla kunnolla makeutta.




KAALILAATIKKO

1kg valkokaalia
 1tl suolaa
4rkl tai maun mukaan siirappia
0,5tl valkopippuria
400g jauhelihaa
1 sipuli
1l vettä
1,5dl puuroriisiä

2dl ruokakermaa

Pilko kaali suikaleiksi ja sipuli pieneksi. Laita riisi kiehumaan veteen suureen kattilaan. 

Lisää kaali ja sipuli. Hauduta hiljalleen ja sekoita välillä. Lisää vettä tarvittaessa. 
Paista jauheliha kypsäksi ja mausta oman maun mukaan. 
Lisää jauheliha kattilaan ja hauduta vielä hetki. Lisää suola, siirappi ja valkopippuri. 
Kaada seos uunivuokaan. Lisää 2dl ruokakermaa ja sirota päälle vähän korppujauhoja. 
Paista 175 asteessa reilu tunti.


Keittiöstä tuli napattua muutama kuva, kun se oli kerrankin siistissä kunnossa. Ystäväni virkkaama ihana keittiöpyyhe pääsi saarekkeen naulakkoon roikkumaan.




Arabian vanha voipytty seisoi pitkään tyhjänä keittiön tasolla, mutta nyt keksin laittaa sinne kananmunat kaupan kennoista talteen. Vanhan Kansan keittokirja nojailee seinää vasten ja on lähinnä koritekäytössä. Klimppisoppaa, kääresylttyä, vasikka-hyytelöä ja vesivelliä tekisi toki mieli valmistaa harva se päivä perheen ateriaksi, mutta tähän mennessä olen lähinnä hauskuuttanut itseäni kirjan alkutekstejä ja reseptejä lukien. Vuoden 1893 sanamuodot ja ilmaisut ovat todella hupaisaa luettavaa. Reseptit on mitoitettu sopivasti kymmenelle hengelle. Kansan keittokirjan on kirjoittanut Helsingin koulukyökin johtaja Anna Friberg ja kirjan hinta on ollut 75 penniä. :)


Minun on pakko laitaa tähän loppuun muutama suora lainaus kirjasta, jotta ymmärrätte, miksi luen sitä välillä kuin parastakin vitsikirjaa. Kyllä ajat ovat muuttuneet reilussa sadassa vuodessa, vai mitäpä sanovat tämän päivän feministit ja tasa-arvon puolesta puhujat näistä kirjan alkusanoista. ;)

"Ruuanvalmistaminen ja muut kotoiset talousaskareet ovat kieltämättä naisen tehtäviä. Kuta paremmin perheen emäntä näitä toimia ymmärtää ja niitä kykenee täyttämään, sitä varmempi on perheen toimeentulo ja vaurastuminen."

Kirja antaa myös oivia neuvoja arjen toimivuuteen ja ikäviltä riidoilta välttymiseen.

"Myöskin ajan suhteen on noudatettava tarkkaa, perheolojen vaatimuksien mukaista järjestystä. Aamusilla on ajoissa noustava, jotta kaikki päivän toimet tulisivat kukin aikanaan tehdyiksi. Herättyä tulee heti nousta, pukeutua, peseytyä ja kampata päänsä, tuuleuttaa huoneet, peittää vuoteet, lakaista lattiat ja pyyhkiä tomut. Kukin ateria on valmistettava määrätyllä ajalla nautittavaksi. Kerrassaan moitittavaa on, jos perheenjäsenten töistään tultua täytyy nälkäisinä odottaa hyvin ansaittua ateriaansa. Huolimattomuus tässä suhteessa on useinkin syynä ikäviin perhekiistoihin ja tyytymättömyyteen."

Ruuan pohjaanpalamista on tietenkin vältettävä mitä suuremmalla huolella.

"Ruokien pohjaanpalamista on suurimmalla huolella vältettävä. Jos tämmöinen vahinko kuitenkin on tapahtunut, on ruoka kuta pikemmin sitä parempi  muutettava toiseen astiaan kiehumaan. Ellei toista sopivata keittoastiaa löydy, niin on ruoka nostettava vatiin ja kaittoastia kiireimmiten puhdistettava uudestaan käytettäväksi. Ainoastaan täten voipi estää ruuan kokonaan tärviölle joutumasta."



ILOISTA LAUANTAI-ILTAA!


12 kommenttia:

  1. Vanhat kirjat ja oppaat on mielenkiintoista ja hauskaa luettavaa. Mulla on "Koti, yhteiskunnan tukipylväs" -niminen kirja jostain -40 tai -50 luvulla, ja siellä on toinen toistaan loustavampia ohjeita seurusteluun, avioliittoon ja lasten kasvatukseen. 😂 Oi aikoja, oi tapoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat! Sinun kirjasi kuulostaa myös hyvin hauskalta! Hieman on maailmanmeno muuttunut aikojen saatossa! :D

      Poista
  2. Mielenkiintoinen keittokirja. Oma silmä huomasi että siellä on myös laskettu jokaisen ruuan hinta, ehkä se on ollut taloudellisen perheenemännän merkki ja vaurastumisen alku kun on ollut tietoinea hinnoista.
    Mustikkasoppaa rusinoilla, huh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ruuille on tosiaan laskettu hinnat, kätevää! Rusinat mustikkasopassa huomasin minäkin. Voi apua! :D

      Poista
  3. kiva keittiö.enpä ole kaalilaatikkoon ruokakermaa laittanut.täytyy kokeilla.hoitolapset rakastaa kyllä ilmankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kiva, kun hoitolapsesi tykkäävät kaalilaatikosta! Toivoisin, että meidänkin lapset tykkäisivät enemmän, niin tätä herkkua voisi tehdä vielä useammin. Kaalilaatikko on kyllä hyvää ilman ruokakermaakin, mutta sen kanssa vielä astetta parempaa. :)

      Poista
  4. Minäkin löysin joskus kirpparilta Pula-ajan keittokirjan, siinä on myös huvittavia ohjeita. Ja miten vähästä ihmiset ovat ennen vanhaan ruokansa saaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuota keittokirjaa lukiessa ymmärtää jotakin siitä, miten vähällä ihmiset ovat ennen pärjänneet. Nykyään eletään niin yltäkylläistä elämää, eikä kuitenkaan osata arvostaa sitä kunnolla.

      Poista
  5. No onpas aika kokonaisvaltaisia elämänohjeita ollakseen keittokirja ;)). Mutta joo, näitä on kyllä hauska lukea. Ehkäpä perheesikin arvostaa sitä, että kirja on luku-, ei reseptikäytössä ;).

    Kaalilaatikko on meilläkin meidän vanhempien herkkua. Lapset vähän vierastavat sitä. Toisaalta myönnän, että olen itsekin alkanut tykätä siitä vasta aikuisena. Laitan myöskin kaalilaatikkoon paljon siirappia ja sinun reseptissäsi olevan ruokakerman korvaan kasvis- tai lihaliemi-voi-nesteellä. Joskus hauduttelen sitä tuntitolkkulla uunissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä tosiaan perheeni ei arvostaisi sitä mustikkasoppaa rusinoilla. :D Minäkään en ole vielä ollenkaan huolissani meidän lasten nirsoiluista. Monia ruokia olen itsekin oppinut syömään vasta vanhempana. :)

      Poista
  6. Olipa kerrassaan oivia ohjeita meille naisihmisille!!! Ihana kirja!!! Ja kaalilaatikko on meillä 3/6 herkkua, jota vain harvoin viitsin tuosta syystä tehdä, ei sillä, että kaikki muut ruuat olisivat kaikkien makuun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vaan! :) Kaalilaatikko taitaa olla niitä ruokia, joista joko tykkää tai ei. Meillä nuo kaksi vanhinta lasta eivät meinaa saada sitä edes yhtä lusikallista alas, kun yleensä niitä ei niin mieluisia ruokia saavat kuitenkin vähän enemmän syötyä. Saa nähdä, oppivatko joskus vielä tykkäämään kaalilaatikosta, jos maistelutahti on tämä kerta per vuosi. :)

      Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...