Talo Ahonlaidalla: Apua värivalintoihin

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Apua värivalintoihin

Nyt ovat hyvät neuvot kalliit! Olemme testailleet jo monta viikkoa eri väriyhdistelmiä vanhaa kaappia varten, mutta emme osaa päättää, millä väreillä sen maalaamme. Tätä kaappia en ole blogissa tainnut aiemmin esitelläkään ja jätän tarkemman esittelyn nytkin siihen ajankohtaan, kun kaappi on valmiiksi maalattu ja paikoillaan tuvassa. Kaappi oli todella huonokuntoinen ja mies joutui paikkailemaan sitä monesta kohtaa. Tämän takia kaapin aiempaa väritystä ei oikein pystytty säilyttämään. Alkujaan kaappi oli maalattu ruskealla ja vihreällä.

Minusta kaapin voisi maalata kauttaaltaan yhdellä ja samalla värillä, mutta mies haluaa siihen ehdottomasti vähintään kahta väriä, niin kuin on ennen vanhaan tavattu tehdä. Kaappi tulee meillä ruokailutilan nurkkaan, jossa lasten kotileikit ovat tällä hetkellä. Keittiössähän meillä on tuota vanhaa vihreää (övedsgrön laimennettuna) kaapeissa, joten sitä voisi käyttää kaapin nurkkiin, kaapinovien peilien reunuksiin ja muihin kohtiin, jossa on alunperinkin ollut toista väriä. Tästä postauksesta näet meidän keittiön vihreät kaapit sekä myös tuon ruokapöydän päässä olevan seinän (kolmas kuva, päätyikkunan vasemmalla puolella oleva seinä), johon kaappi tulee.

Övedsgrön 75% ja engelska röd 25%

Kokonaan vihreäksi emme kaappia kuitenkaan halua, vaan olemme päättäneet maalata sen punaiseksi. Meillä on  Ottossonin Engelaska röd -pellavaöljymaalia ja olemme koittaneet löytää siitä sopivaa sävyä laimentamalla maalia valkoisella (vit titan zink). Englannin punainen maali on sellaisenaankin hieno ja vanha sävy, mutta sitä aiomme käyttää tuvan vanhan puusohvan ja toisen ison kaapin maalaamiseen, joten emme halua samaa väriä ihan joka paikkaan. 

Itse tykkään paljon tuosta vaaleanpunertavasta sävystä (röd 25% - vit 75%), jolla kaappi on nyt lähes kauttaaltaan pohjamaalattu.  Maali kuultaa vielä läpi. Se sopisi mielestäni hyvin keittiön vihreisiin kaappeihin ja muuhun melko pastelliseen tunnelmaan. Tämän punaisen sävyn kaveriksi sopisi tuo ylläolevassa kuvassa näkyvä vihreä (övedsgrön 75% - vit titan zink 25%) tai vielä vaaleampi vihreän sävy. Yksi vaihtoehto olisi jättää vihreä kokonaan kaapista pois ja maalata kaappi tällä vaaleimmalla punaisella ja peilien reunat ja muut koristeet joko 50 tai 100 prosenttisella punaisella. Jokin tumma ruskean sävy voisi sopia myös hyvin tuon vaaleanpunaisen kanssa.

Vaikka tykkäänkin tuosta roosanpunaisesta, niin minua mietityttää, onko se sittenkään hyvä valinta. Mietin jo tulevaa joulua ja sitä, miten tuo kaappi sointuisi (tai pikemminkin ei sointuisi) yhteen joulunpunaisen kanssa. Joulu on toisaalta lyhyt aika, joten ei kai sen mukaan kannata koko muuta sisustusta suunnitella.

Engelska röd 50%.

Engelska röd 50%, övedsgrön 75%, engelska röd 25%.

  Aluksi pidin parhaana vaihtoehtona tuota 50% vahvuista punaista sävyä, mutta se näyttää jossakin valossa turhan oranssilta. Eipä se näissä kuvissa kyllä yhtään oranssilta vaikuta. Jotenkin tuo tummin punainen olisi varma vaihtoehto, kun sitä on käytetty niin paljon vanhoissa huonekaluissa ja taas tuo vaalein olisi minun näköiseni valinta. Sen sijaan tuo keskimmäinen, 50%, väri tuntuu jotenkin tylsältä vaihtoehdolta, vaikka se voisi olla aivan nappi valinta.

Ylhäällä englannin punaista 25%, keskellä 100% ja alhaalla 50% .

Alla olevassa kuvassa näkyy vihreällä osa niistä kohdista, jotka on alunperinkin maalattu eri värillä. Vaalea vihreä on 25% övedsgröniä, mutta se näyttää haaleammalta, koska ensimmäinen kerros on ohennettu vernissalla.


Engelska röd 25%

Tätä hommaa vaikeuttaa se, että mies on arkisin valoisan aikaan töissä. Hän on tehnyt näitä maalikokeiluja iltaisin pimeässä,ja minä olen sitten yrittänyt tutkailla ja ikuistaa niitä päivänvalossa. Kunhan oikeat sävyt löytyvät, niin sitten toki onnistuu lampunvalossakin maalaus, mutta on tämä vähän hankalaa, kun pitää aina odottaa seuraavaan viikonloppuun, että mieskin voi katsella sävyjä luonnonvalossa. 

Haastetta tuo myös se, että ruokapöytä on myös vielä maalaamatta ja senkin tulisi lopulta sointua huoneen kaikkiin muihin väreihin. Myöskään pitkälle seinänvieruspenkille, jonka mies tekee aikanaan kaapin viereiselle seinälle, ei olla vielä maalisävyjä päätetty. Sen takia itse haluaisinkin, että yhteen huonekaluun tulisi aina vain yhtä väriä, ettei kohta tulisi sitä ongelmaa, että kaapissa on punaista ja vihreää, penkissä punaista ja harmaata, pöydässä vihreää ja harmaata jne. Periaatteessa kaikki huonekalut sopivat toisiinsa, mutta kokonaisuus on varsinainen värien sekametelisoppa! Helpointahan olisi maalata kaikki valkoiseksi tai vaaleanharmaaksi, niin ei tulisi liian sekavaa kokonaisuutta, mutta meidän kotiin sopii rohkeampikin väritys ja tykkäämme väreistä, joten jotakin on keksittävä. Pakko kai se on vain mennä huonekalu kerrallaan ja toivoa, että sopivat, toisiinsa sointuvat, sävyt lopulta löytyvät.

Tuntuu, että hyviä värivaihtoehtoja on liiankin paljon ja kuitenkaan ei tiedä, mikä niistä olisi loppujenlopuksi se paras väri kaapille. Kaappia kun ei ihan heti haluta alkaa maalata uudestaan. Haluan kaapin jouluksi paikoilleen tupaan, mutta emme pääse maalaamisessa eteenpäin, kun emme tiedä, mitkä värivaihtoehdot valitsemme. Tulevana viikonloppuna olisi kuitenkin tarkoitus maalata kaappi kertaalleen oikealla päävärillä, joten siihen mennessä pitäisi päätös tehdä.

Ottakaahan rohkeasti kantaa ajatuksiini ja värivaihtoehtoihini! Mitkä olisivat parhaat värit meidän tuvan kaapille?

 JÄÄN MIELENKIINNOLLA ODOTTAMAAN KOMMENTTEJANNE!

6 kommenttia:

 1. Mä tykkään tuosta punaisen sävystä, mikä on viimeisessä kuvassa – mikäköhän se noista esittelemistäsi oli? Eri kuvissa sävyt näyttää vähän eriltä, niin en tiedä missä toisessa kuvassa oli samaa sävyä :) Laittaisin itse yhdellä värillä, mutta kyllä toi vihreäkin siihen sopii kaveriksi. Se olisi varmaan perinteisempi tapa, mutta itse ajattelen, ettei kaiken tarvi olla niin just samanlaista kuin ennen, vaan tämänkin ajan makumieltymykset saa näkyä, silleen hyvän maun rajoissa :) Onnea valintaan, kaikki vaihtoehdot on hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana kommentistasi! Lisäsin myös viimeiseen kuvaan maalin sävyn eli siinä on tuota kaikista vaaleinta punaista. Satuinpa myös katsomaan, miltä värit näyttävät kännykällä katsottuna ja varsinkin tuo vaalein punainen, joka juuri tuossa viimeisessä kuvassa on, niin näyttää kännykällä katsottuna tummemmalta kuin mitä se luonnossa on. Omalta läppärin näytöltä katsottuna sävyt vastaavat aika hyvin sitä, mitä ne luonnossa ovat. Tuossa toiseksi viimeisessä kuvassa, jossa näkyvät kaikki punaisen vaihtoehdot, värit vastaavat sekä läppärini näytöllä että kännykällä katsottuna eniten oikeaa. Olen yrittänyt ylipuhua miestä tuohon yksi väri/huonekalu, mutta vielä ainakaan ei ole tuottanut tulosta. :) Katsotaan, mihin päädytään!

   Poista
 2. Vaikea päätös, en ehkä valitsisi kaikkein punaisinta enkä myöskään vaaleinta, saattaisin sävyttää punaista enemmän punaruskean suuntaan. Tässä taidan kuitenkin peilata enemmän oman kodin kalusteiden väriin noita sävyjä. Enpä usko että väärin menee, valitsette sitten minkä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Sehän näissä värivalinnoissa on, että jokainen miettii helposti omaa kotiaan ja sen värimaailmaa! Meillä on nyt jonkinlainen suunnitelma väreistä. Katsotaan, viitsiikö isäntä ruveta isänpäivänä maalauspuuhiin, niin kuin on vähän luvannut. :)

   Poista
 3. Heissan,

  Tämä taitaa tulla liian myöhään, mutta tässä kuitenkin mun ja mieheni mielipiteet. Me maalaisimme 100% englannin punisella. Miehen kanssa meillä taitaa olla sama maku... Päätin mistä tykkään eniten ja kysyin sitten mieheltä, minkä hän valitsisi ja saman valitsi. 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mervi! Tuo 100% englannin punainen olisi varma valinta, mutta luultavasti emme silti päädy siihen, sillä sitä tulee jo pariin muuhun huonekaluun. Katsotaan, milloin pääsen esittelemään maalattua kaappia täällä blogissa. :)

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...