Talo Ahonlaidalla: Perinteinen liitumaitomaali

torstai 24. marraskuuta 2016

Perinteinen liitumaitomaali

Olimme tänään lasten kanssa meidän pienen kotikylän kirkossa lasten adventtihartaudessa. Oli mukava oppia uusi kaunis lasten joululaulu ja kuunnella ja katsella, kun joulun sanoma esitettiin käsinukkejen avulla. Tällaiset pienet, tunnelmalliset, hetket auttavat mukavasti virittäytymään joulun tunnelmaan.

Nyt alkaa tuvassa näyttää entistä enemmän siltä, kuin pitääkin. Mies sai paikattua muutaman rakennuksen tiimellyksessä kolhiintuneen kohdan piipusta ja sen jälkeen hän maalasi piipun ja puuhellan huuvan perinteisellä liitumaitomaalilla. 



Kyllä oli lapsilla ihmettelemistä, kun isi toi kaupasta neljä litraa rasvatonta maitoa ja kertoi, että näillä maalataan meidän piippu. Neljään litraan rasvatonta maitoa sekoitettiin neljä kiloa liitujauhetta. Maalin annettiin tekeytyä pari tuntia ja sitten sai ruveta maalaamaan. Maali kuivui nopeasti, joten kun edellinen kerros oli maalattu, sai jo alkaa maalata toisesta päästä uudelleen. Mies maalasi piipun ja huuvan yhteensä kolme kertaa. Illalla piipun pinta näytti vielä melko harmaalta ja oli aika vaikea uskoa, että se siitä miksikään muuttuisi. Aamulla pinta oli kuitenkin kauniin valkoinen. Kyllä nyt kelpaa!

 Virkkasin jouluisen patalapun puuhellan koukkua koristamaan. Patalappuja täytyy virkata vielä muutama lisää, sillä niille on tosiaan tarvetta puuhellaa ja kaakeliuunia lämmitettäessä, ettei polta näppejään kuumia luukkuja avatessa ja sulkiessa. 



Tuvasta puuttuukin enää ikkunalistat ja verhot, ja sen jälkeen olisi aikalailla valmiin näköistä. Katsotaan, jospa pääsisin verhojen kimppuun vielä ennen joulua. Kynnys vain on niin korkea, kun ompeleminen ei ole lempipuuhaani eivätkä taidotkaan mitään huippuluokkaa. Mutta itse aion verhot kuitenkin ommella, joten ei kai siinä auta muuta kuin ruveta hommiin!

Meidän viikonloppuun kuuluu muun muassa lasten serkkupojan syntymäpäivät sekä joulukonsertti. Johan se jouluaikakin alkaa ihan virallisesti, kun on ensimmäinen adventtisunnuntai. :)

 
Tunnelmallista loppuviikkoa ja tulevaa ensimmäistä adventtia!

26 kommenttia:

  1. Enpä ole koskaan liitumaitomaalista kuullutkaan.. Aika mielenkiintoista! :) Kauniilta näyttää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa! Tämä on kyllä näppärä ja hyvin edullinen maali :)

      Poista
  2. Tosi kaunista ja niin puhdasta. En minäkään ole tuosta maalista kuullut.

    VastaaPoista
  3. Kyllä perinteinset maalipinnat vaan ovat kauniita <3 Millä sävyllä teidän lattiat on maalattu? Etsin asiakkaalle kaunista lattiaväriä ja tuo näyttää hienolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pömpeli! :) Lattiassa on vaalenharmaa (ljusgrå) Ottossonin pellavaöljymaali. Se on kyllä kaunis väri :)

      Poista
  4. Eikö tuo haise maidolta? Luulisi maidon pilaantuvan, oli se miten liituun sekoitettu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti ihan käydä nuuhkaisemassa ja ei se kyllä haise. :D Maidon pitää tosiaan olla rasvatonta, rasvainen maito varmaan rupeaisikin haisemaan.

      Poista
  5. Voi miten kaunis puuhella ja huuva, kelpaa siinä tulia pidellä <3

    VastaaPoista
  6. Niin kaunis puuhella 😍 Ja ihania taululöytöjä edellisessä postauksessa. Koulujen huutokaupat on kyllä mahtavia. Usein niistä tekee edullisia löytöjä.

    Teidän koti on kaunis ja ihanan perinteinen. Olen vain miettinyt, että missä määrin hirsitalon rakentamisessa tulee noudattaa nykyisiä, niin valtavan tiukkoja, rakennusmääräyksiä? Esim. koneellinen ilmanvaihto, eristevahvuus ja muut energiamääräykset? Olisi mukava kuulla teidän kokemuksia niistä. Mekin haaveilemme hirsitalosta ja yksi siirrettävä hirsirakennus olisikin jo kiikarissa, mutta kun ei vielä tonttia ole, sen siirtäminen ei ole tässä hetkessä ajankohtainen. Rupesin vaan miettii noita rakennusmääräyksiä, kun haluttaisiin tehdä kodistamme hengittävä, vanhoin perinteisin menetelmin toteutettu, että hirret säilyisivät toisetkin sata vuotta hyväkuntoisina..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaaru! Koulujen huutokaupoissa on kyllä tunnelmaa ja niissä tekee ihania löytöjä! :)

      Me haimme rakennuslupaa jo 2012 syksyllä, koska kuulimme, että rakennusmääräykset kiristyvät seuraavana vuonna entisestään. Tietääksemme hirsitalolle (hirsitaloksi lasketaan talo, jonka hirren paksuun on vähintään 180mm) on hieman erilaiset määräykset kuin muille taloille eli ei aivan niin tiukat. Periaatteessa täytyy noudattaa kaikkia määräyksiä koskien koneellista ilmanvaihtoa, eristevahvuutta ja muita energiamääräyksiä, mutta kunnan rakennusvalvonta voi tehdä harkinnanvaraisia poikkeuksia. Esim. täällä Seinäjoella rakennusvalvonta on tehnyt periaatepäätöksen, että siirrettävää hirsitaloa käsitellään kuin paikallaan kunnostettavaa taloa eli sitä eivät koske kaikki tiukennetut määräykset. Tämä on siis hyvin paikkakuntakohtaista, kuinka näitä määräyksiä tulee noudattaa uuden tai siirrettävän hirsitalon rakentamisessa.

      Energialaskentojen kanssa kannattaa kääntyä sellaisen henkilön puoleen, joka on perehtynyt myös perinteisten hirsitalojen eikä vain nykyaikaisten talojen energialaskentaan, jotta hän osaa ottaa kaikki tarvittavat asiat huomioon.

      Minulle voi laittaa sähköpostiakin, jos tulee vielä lisää kysymyksiä mieleen. Minä en osaa niihin aina vastata, mutta mies voi hyvinkin osata. :)

      Toivottavasti löydätte pian sopivan tontin ja pääsette rakennushommiin! :)

      Poista
    2. Voi kiitos näistä vastauksista, Maria! Täytyypä ruveta selvittelemään, millaisia rakennusmääräyksiä tämä paikkakunta on siirrettäville hirsitaloille määritellyt. Kuvittelin nimittäin, että kaikkia uudisrakennuksia, myöskin niitä siirrettäviä rakennuksia koskevat samat määräykset. Hyvä siis tietää, että ne ovat myöskin paikkakuntakohtaisia. Ja tuo hirren paksuus täytyykin heti ensitöiksi käydä mittaamassa, vaikka luulen kuitenkin, ettei se ainakaan ohuempi ole kuin tuon 180mm.

      Minäpä laittelen sähköpostia, jos ja kun mieleen tulee muita kysymyksiä 😊 Kiitos vielä!

      Poista
  7. En ollu kuullutkaan liitumaitomaalista. Tosi kaunis jälki ja muutenkin teillä on tosi kaunista. Monet kerrat olen katsonut teidän blogia jos joku on omassa talossa mietityttänyt. Meillä tulossa siis saman firman hirsitalo kun teillä. Kyllä olemme tyytyväisiä ja koko ajan vaan enemmän. Näillänäkymin keväällä pääsemme asumaan sinne. Muistatko mistä löysitte tuon uunin rautaputken? Meillä alkaa takka leivinuunin muuraus ensi viikolla ja tarvisimme kaksi tommosta. Ihanaa joulunaikaa kauniiseen kotiin 😊. Ps.toi tumma seinä on huippuhieno 😊. T.Jonna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna! Blogeista saa kyllä hyvin apua omiin rakennus/sisustuspulmiin. Rautaputken on muurari hankkinut. Oikein ihanaa joulunaikaa ja rakennusprojektin jatkoa teille! :)

      Poista
  8. Kyllä on kaunista :) Nuo tulisijat ovat niin upeat :)

    VastaaPoista
  9. Ai että teillä on kaunista!!!!

    VastaaPoista
  10. Hei! Meillä olisi vanhan rapatun tulisijan maalaus edessä ja pintakäsittelyksi suunniteltuna juurikin liitumaitomaali. Liitujauhe on jo hankittuna, mutta mistään ei löydy ohjetta tai "reseptiä" - paitsi täältä :) Pakko siis vielä kysyä, että mennäänkö tosiaan vain tuolla kilo per litra suhteella, ilman sen kummempia muita ainesosia? Tuleeko mieleen muuta, mitä pitäisi ottaa huomioon? Entä miten pinta on teillä säilynyt, nyt kun aikaa on kulunut kolme vuotta, vai oletteko joutuneet toistamaan käsittelyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tuolla reseptillä me ollaan maalattu ja kolme kerrosta tosiaan maalattiin. Sekoitella pitää vähän väliä, kun liitu painuu pohjaan. Maalipinta on säilynyt tosi hyvin. Nuorimmainen on muutaman kerran pintaan piirrellyt värikynillä ja siitä kohtaa on jouduttu maalaamaan uudestaan. :D Muita kohtia ei ole uudelleen maalattu ja pinta on edelleen aivan priima. Siitä vain maalaamaan! :)

      Poista
    2. Kuulostaa hyvälle! Kiitos paljon ohjeista!

      Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...