Talo Ahonlaidalla: Jouluessu ja pipareiden leivontaa

perjantai 9. joulukuuta 2016

Jouluessu ja pipareiden leivontaa

Tonttu oli tuonut yöllä lasten joulukalenteriin lappusen, jossa kerrottiin, että tänään leivotaan pipareita. Tonttu oli ollut myös niin ystävällinen, että oli tuonut valmiin piparitaikinan jääkaappiin odottamaan. Aamu tuntui lapsista pitkältä, kun piti odottaa, että pikkuveli nukahtaa päiväunille ja päästään leipomispuuhiin. Leivoimme tontun tekemän taikinan ja vielä lisäksi yhden kilon kaupan taikinaa. Pipareita siis riittää hetkeksi!

Löysin reseptivihkoni välistä neljä erilaista piparireseptiä, enkä millään muista, mikä niistä on paras. Viime jouluna sain äidiltäni reseptin, jolla tuli aivan ihania pipareita, mutta en tietenkään ollut merkinnyt, mikä noista resepteistä oli tämä paras resepti. Soitto äidillekään ei auttanut; hänellä oli vähintään yhtä monta ohjetta ja yhtä vähän tietoa siitä, miten hyviä pipareita milläkin ohjeella tulee. :D
Meidän pipareista tuli kyllä hyviä ja mies erotti heti omat piparit ostotaikinalla tehtyjen joukosta. Oma taikina erottui onneksi edukseen. Mutta ei tämä mielestäni kuitenkaan ollut se viime joulun "the piparitaikina". Enää  siis kolme ohjetta kokeiltavana. Ehkä jätän muutaman kokeilukerran ensi jouluksi.
Tytölle löytyi taas yksi perintöihanuus. Tällä kertaa ei ole kyse minun tai siskojeni vanhasta asusta vaan peräti oman äitini vanhasta esiliinasta. Äitini on saanut ihanan puna-valko -ruudullisen essun pienenä tyttönä omalta isotädiltään. Tyttö oli niin suloinen näky esiliina päällään. En voinut olla letittämättä tytön hiuksia ja silkkinauhatkin piti laittaa lettien päihin. Hän näytti niin kuin jonkin ihanan vanhan sadun tyttöseltä. :) Tätä asua käytetään varmasti tänä jouluna paljon. Ehkäpä se ei ole ensi joulunakaan vielä liian lyhyt. 

Alla oleva kuva on niin epätarkka kuin vain voi olla, mutta minusta silti niin ihana! Otin tytöstä pari kuvaa lähetettäväksi mummulle ja papalle ja hän innostui pyörähtelemään, kun huomasi essun helmojen hulmuavan niin hienosti. <3


 Piparintuoksuista viikonloppua!

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Katariina! Ja kerrankin koko leivontarupeama sujui lähes yhtä rauhallisesti, kuin mitä kuvista voisi päätellä :)

   Poista
 2. Aivan ihanat pienet leipojat <3
  Ja essukin on niin suloinen. :)

  VastaaPoista
 3. Voi ihanuutta <3 Onneksi näin mummonakin vielä pääsee ajoittain leipomisen riemuihin, viimeksi itsenäisyyspäivän alla, kun kaksi pienintä lastenlasta (3- ja 5-v) olivat kanssani piparitaikinan kimpussa. Osa meni suuhun, tottakai, mutta saatiin me pari pellillistä uuniinkin asti ja iltakahville maisteltaviksi.
  Sinulla on suloiset lapset, kertakaikkiaan, kuvat kuin satukirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Keekis! Tuo vanha essu loi kyllä omanlaisensa sadunomaisen tunnelman kuviin. :)

   Poista
 4. Voi minkä essuaarteen oletkaan löytänyt! Kerrassaan upea! Ja melkoisen vanhakin vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Essu on upea ja tosiaan lähemmäs 60 vuotta vanha. :)

   Poista
 5. Voi miten ihastuttava essu ja niin suloiset kuvat! Aivan totta, ihan kuin tyttönen olisi jostakin vanhasta satukirjasta <3

  VastaaPoista
 6. Oi ihana mikä essu! Tuollaiset aarteet ovat mahtavia <3

  VastaaPoista
 7. Teen nykyään aina sirkalta saadulla ohjeella, se on paras. Tosin ne piparit maistuu silti paremmilta tien toisella puolella, vaikka resepti on sama :)

  Hyvää joulua teidän perheelle. Tv.Asta ja poppoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvää joulua myös teille sinne! Täytyykin kysyä Sirkalta ohjetta :)

   Poista

Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...